30. 06. 2015.

Moj mali vrt začinskog bilja

 Iako sam ovaj blog zamislila još davno kao beauty blog, odlučila sam da se neću ograničavati i da ću sa vama podijeliti svoje hobije. Već sam vam spominjala svoj mali vrt začinskog bilja u ovom postu.
Žao mi je što nisam fotografisala cijeli proces, ali tada nisam bila sigurna da li ću pisati o ovome, a svakako sam bila previše uzbuđena i nestrpljiva da posadim svoje biljke. Ovo je moj vrt na dan kada je posađen, otprilike prije mjesec dana. Tu sam imala: ruzmarin, mentu i bosiljak. 


Iskreno, nisam nikada nešto puno znala o uzgoju biljaka. Kod mene jedino uspijevaju kaktusi i moja aloja jer se sjetim zaliti ih jednom mjesečno, što njima i odgovara. Kaktuse mi je mama presađivala, a ovaj sam projekat uradila sama. Dakle, trebala mi je jedna velika saksija, malo kamenčića ili pijeska, zemlja za cvijeće i presade začinskih biljaka. Inspiraciju za ovaj poduhvat dobila sam na jednom YouTube kanalu koji pratim. Ako vas video zanima, možete ga pogledati ovdje
Inače volim kuhati i gledati kulinarske emisije, tako da mi je oduvijek bio san imati svoje svježe biljke. Mislila sam da je mnogo komplikovanije nego što je zapravo. 
Na dno saksije sam poredala kamenčiće, zatim tanki sloj zemlje. Izmrvila sam ljuske jajeta (to hrani biljke i potspješuje njihov rast), opet zemlju i počela sam saditi presade. Nježno sam razgrnula zemlju da napravim mjesto za biljku, izvadila je iz malene saksije u kojoj dođe kada se kupi, zagrnula zemljom i zalila. To je sva mudrost. Kao što vidite na fotografiji iznad, moj "vrt" je bio malo siromašan i bilo je još mjesta za dvije biljke. Sada imam: bosiljak, macinu travu, ruzmarin, limunski timijan, mentu, korijander i u sredini između ovih biljaka, posađen mažuran. 


Ruzmarin
Ruzmarin jako volim da koristim za začinjavanje brusketa, krompira, ribe, općenito u kombinaciji sa bijelim lukom. Samtram ga jednim od osnovnih začina. Posebno mi je drag zato što me podsjeća na more. Neka od svojstava ruzmarina su: reguliše krvni pritisak, relaksira, liječi očnu mrenu, gljivice, bolesti želuca, otklanja nadutost, nervozu, te služi za regulisanje mjesečnice. 

Ruzmarin

Macina trava
Iako ovo nije začinska, nego ljekovita biljka, gospođa kod koje sam kupila presade preporučila mi je. Kako kaže, svaka žena treba imati ovu biljku. Čaj od macine trave se koristi za liječenje neplodnosti, regulisanje hormona i bolnih mjesečnica. Osim toga, koristi se i za liječenje astme, bronhitisa, kašlja, prehlade i infekcije grla. Ima blagi miris limuna. 

Macina trava
 Bosiljak
Mislim da svi u kuhinji koriste bosiljak. Ja ga jako volim, pogotovo što mi je najdraža kuhinja talijanska. Ovo je ljubičasti bosiljak, miris i okus mu je isti kao zeleni. Kako je mama već posadila obični bosiljak, bilo mi je nekako fora imati i ovaj. Osim što je ukusan, nisam znala da ima i ljekovita svojstva kao što su: jačanje želuca, potiče rad crijeva, koristi se kod bolesti pluća, živaca, depresije, kože, ženskih bolesti, za snižavanje temperatura, liječenje glavobolja, te pri ubodu insekata i ugrizu otrovnih životinja. 
Bosiljak
 Korijander
Nisam poznavala miris korijandera, najviše sam ga kupila jer se koristi u izradi gvakamoli sosa. Mislila sam kako je sličan peršunu, ne mogu pogriješiti. Ima jako snažan i neobičan miris. Potrebno je malo da se naviknete na njega. Zdravi i moćni korijander potpomaže izbacivanje toksina iz tijela, crijevnih parazita, liječenje gljivica, te tretiranje uboda škorpije i ujeda zmija. Navodno ima i narkotički efekat ukoliko se uzme u velikim dozama. 
Korijander
 Menta
Namjerno pišem menta, a ne nana. Nana me nekako podsjeća na biljku koja rate svukuda pored puta, bara i sl. Ovo nije takva biljka. Ovo je ledena menta, ima okus kao pravi mentol. Miris i okus joj je divan, hladan, osvježavajući. Čak sam pravila i sladoled od nje. Znate već svojstva mente, smiruje žaludac i nerve, a može se koristiti za napitke, čajeve, deserte, dekoracije. 
Menta
 Timijan
Ja sam izabrala limunski timijan jer me obični timijan previše podsjeća na majčinu dušicu, a toga u mojoj kući uvijek ima. Još ga nisam koristila kao začin, ali jesam u napicima. Ima jako lijep i svjež miris limuna, tako da se može koristiti sa svim sastojcima sa kojima se limun koristi. Preporučuje se za poboljšan rad želuca i crijeva, liječenje organa za disanje, urogenitalnog trakta, ženskih bolesti, bolesti živaca, za liječenje migrene. Eterično ulje timijana je toliko jako da se koristi isključivo razrijeđeno, te u velikim dozama može izazvati komu. 
Timijan
Mažuran
Posadila sam sjeme mažurana, tako da još ne znam kako miriše. Pripada istoj porodici kao origano. Jedva čekam da poraste pa da ga koristim. Za sada je u ovoj maloj saksiji koju sam zakopala u sredinu velike između ostalih biljaka. To sam dijelom uradila da obuzdam rast mente koja je poznata po svojoj nametljivosti. Mažuran se koristi za liječenje grčeva, tretiranje oboljenja usne šupljine, prehlada, razdražljivosti, migrene, čak i za liječenje HIV-a. Ima svojstvo opijata. 
Mažuran

Nije teško, niti trebate biti ekspert da posadite i održavate nekoliko začinskih biljaka, a uvijek imate svježe začine koji se ne mogu porediti sa sušenim. 
Koji su vaši omiljeni začini?

26. 06. 2015.

Pet jednostavnih i brzih ljetnih frizura (idealne za kovrdžavu kosu)

Ljeti često volim napraviti nešto sa kosom, malo je skloniti sa lica, vrata, a nekada iste frizure pravim kada mi kosa nije baš najčistija. Naravno, to su sve jednostavne frizure koje se mogu napraviti za 5 minuta uz nekoliko pomoćnih alata. Sa svojom kovrdžavom kosom koja je jako zahvalna, nisam navikla provoditi sate ispred ogledala, nekada mi bude lijeno kosu osušiti. Tako da su sve frizutre koje ću vam pokazati i preporučiti jako brze i zahvalne.

1. Za ovu frizuru trebat će vam mali pomoćnik - banana šnala. Povoljna je, jednostavna i lako se koristi.




Prije svega kosi dajte malo volumena. Kovrdžavoj kosi možete vratiti volumen tako što pokvasite ruke vodom i protresete prstima pri korijenu kose. Ravnu kosu možete počešljati naopačke ili koristiti šampon za suho pranje. Sve što treba jeste da prstima pročešljate kosu, zagladiti kosu sa strane, ostatak kose uhvatiti u šaku kao da ćete zavezati rep i stavite banana šnalu. Možete i sa šnalom dodatno zagladiti kosu, jer ima češljiće. Mada, kovrdžave djevojke ovo trebaju da izbjegavaju. Mi znamo zašto. :) 



 2. Trebat će vam velika trakica za kosu. Ne znam joj tačan naziv, sigurno je prepoznajete. To je velika traka koja ide oko glave. (headband) Može biti i neka ukrasna, u boji, ali ja preferiram crnu.



Ako vam ne uspije iz prve, nemojte odustati. Napravite otprilike kakav razdjeljak želite i rasporedite kosu. Stavite trakicu oko glave, ne preblizu čela, ali dovoljno blizu da stoji nekoliko sekundi dok ne ušuškate kosu iza trake. Ako bude klizila, samo je lagano vratite na mjesto. Ne mora biti savršena, u tome i jeste bit ove frizure. Uzimajte pramen po pramen i stavljate iza trakice. Jedan sa jedne strane, pa drugi sa druge i tako naizmjenično da vam traka ne bi skliznula. Pokupite koliko želite kose, ostatak možete pustiti. Ako niste sigurni da će trakica ostati na mjestu, pričvrstite je ukosnicama.























3. Ako želite ovu frizuru, samo nastavite korake iz br. 2. Ukrasni cvjetovi nisu obavezni, ali ja ih često nosim kada ovako pokupim kosu.


 Kada ste pokupili kosu prema želji, zadnji dio kose ukoliko vam nije mnogo duga, možete u jednom koraku ubaciti u džep između trake i korijena kose. Sve nepravilnosti popravite ukosnicama. Ja npr. na ovim fotografijama nisam koristila ukosnice.



I na kraju, ukoliko želite, stavite neki ukrasni komad: cvijet, šnalicu, mašnicu. 


4. Za ovu frizuru treba vam ova spužvica za punđu ili ako imate dovoljno kose, možete zaobići spužvu. Ja sam svoju kupila na EBay-u za 1 dolar. 


Kosu zavežete u rep, kako god želite. Možete i niski rep, a može biti i visoki kao kod mene. Provučete rep kroz spužvicu, rasporedite kosu preko spuže tako da je sakrijete (zato se koristi spužva u boji vaše kose). Dalje se možete poslužiti ukosnicama ili još jednom, ali tankom gumicom za kosu. 
Ja koristim ove male silikonske. Mislim da su namijenjene za sitne pletenice. 


Sve nepravilnosti možete popraviti ukosnicama. Prije sam često nosila ovu punđu, ali je sada izbjegavam jer me zna glava jako zaboljeti kada mi je kosa ovako "zarobljena". A i moja je kosa jako čupava, stepenasta, pa to malo otežava. 


5. Najjednostavnija frizura koja ipak da notu elegancije i urednosti. Treba vam samo nekoliko dobrih i jakih ukosnica. 




Rasporedite kosu naprijed prema želji, šiške, razdjeljak, šta već imate. Ako nemate bujnu kosu, možete malo natapirati prednji dio. Zagladite prstima dio koji želite pokupiti, pričvrstite ukosnicama u boji vaše kose. Ukosnice stavite kao X da bolje i duže drže kosu. Preko možete staviti ukrasni cvijet ili neku elegantnu ukosnicu.





















 

Nadam se da vam je ovaj tekst bio koristan i da ćete probati neku od ovih brzih frizura.

25. 06. 2015.

Nosim, koristim, preporučujem - Juni

Odlučila sam da sa vama podijelim ovomjesečne favorite. To su dakle stvari koje sam najviše koristila, koje sam tek otkrila, koje imam odavno, ali su mi ovaj mjesec posebno poslužile ili najviše trebale i sl.

1. Oriflame Swedish Spa Body Scrub
Nikada nisam bila neki ljubitelj pilinga, iskreno bila sam lijena za to. Kako imam veliki problem sa urastanjem dlačica na nogama, probala sam razne pilinge, čak i neke iz kuhinje, ali ništa mi nije pretjerano pomagalo.
Kada sam slučajno spomenula svoj problem Oriflame direktorici, istog dana mi je poklonila ovaj piling i klela se u njega. Probala sam ga bez velikih očekivanja i zaista sam oduševljena. Čestice su grube a nježniji dio pilinga sadrži nešto jako masno i hranjivo. Inače, piling poslije korištenja ostavi kožu crvenom i upaljenom, ovaj proizvod je jako omekša i nahrani. Ko ima normalnu kožu (moja je jako suha) nema potrebu poslije korištenja nanositi losion.






2. Avon Nutra Effects Balance 
Avonova krema za lice sa SPF 15. Ja sam izabrala Balance jer kako sam već u ranijim postovima spomenula, imam suhu kožu sa vrlo aktivnom T-zonom. Ovo je krema za kombinovanu kožu. Meni je fantastična, naročito za ljeto. Nema u sebi nikakve iluminatorne čestice, što moram vrlo oprezno koristiti. Lagana je, super je i sa puderom i podlogama, te ima taj blagi zaštitni faktor što mi je bitno, pogotovo za ljeto. Nemam osjećaj da masti ili oteža kožu, a sasvim je lijepo nahrani nakon čišćenja. 




 3. Oriflame Queen of the night parfemska voda
Ovaj parfem sam dobila za rođendan. Rijetko mi se dopadne parfem koji dobijem na poklon, ali ovaj me zaista oduševio. Prekrasnu bočicu držim na stoliću i divim joj se svaki put kada prođem pored nje. Inače, dizajnirana je kao večernja haljina. Mislim da bi to oduševilo svaku ženu, pogotovo nekoga ko voli šiti i kreirati haljine. :) 








4. Naušnice 
Nisu brendirane, ne znam gdje su kupljene jer su i ove naušnice također bile rođendanski poklon. Vrlo su neobične a u isto vrijeme jednostavne. Jedna od mojih dražih boja, tako da sam ih nosila vrlo često i uz mnoge kombinacije. 


5. Pavloderm wet wipes
Ne znam da li je glupo pisati o vlažim maramicama. Vidjela sam ih na polici, niti jednim prethodnim nisam bila baš zadovoljna, pa sam ih odlučila probati. Ne znam kako vi koristite vlaže maramice, ja ih koristim tako da svu šminku skinem njima, pogotovo maskaru i tuš, zatim se umijem nekim sredstvom za čišćenje lica. Inače preferiram domaće proizvode #387, ali Violetine su mi baš žestoke, prepune alkohola, ujedaju za oči. Na većini maramica piše da su bezalkoholne, a kada pročitate sastav shvatite da ipak nisu. Ove ne sadrže alkohol, jako su blage, nježne. Jedina im je mana što nisu dovoljno vlažne. 



22. 06. 2015.

Pranje i održavanje kovrdžave kose


Ovo je moja kosa i njeno trenutno stanje i dužina. Bespotrebno je pisati koliko je bitno redovno ići na skraćivanje oštećenih vrhova, maksimalno izbjegavati nepotrebno tretiranje, te njegovati je sa svakim pranjem.

Bila sam na šišanju prije tri mjeseca što je za moju kosu relativno nedavno. Idem svako šest mjeseci. Više joj je potrebno preoblikovati je jer je stepenasto ošišana, nego što što ispuca. Kada preraste neku dužinu, jednostavno izgubi oblik.

Ne farbam kosu, nisada nisam, ne peglam je i ne feniram (više), ponekad stavim krupne viklere da bi dobila glamurozniji izgled i krupnije lokne. 



Što se tiče samog pranja, ne pripadam onim ljudima koji kosu peru svaki ili svaki drugi dan. Kovrdžava kosa je sama po sebi suha, tako da joj dodatno isušivanje nije potrebno. 
Godinama sam probavala različite šampone za kosu, Pantene ProV, Nivea, Subrina, na kraju sam došla do Balea šampona koji sam godinama koristila. Jednom mi je nestalo šampona i bila sam prinuđena koristiti obični šampon od koprive. Priznajem, malo sam bila lijena i nisam odmah otišla kupiti šampon. Kako sam nekoliko puta koristila šampon od koprive, primijetila sam da se kosa manje prlja i da je nekako čistija. U međuvremenu sam otišla na šišanje i spomenula to svojoj frizerki, na šta mi je odgovorila kako i ona koristi najjednostavniji šampon od koprive i da je najbolji za kosu. I tako sam odustala od "specijalnih" šampona za kovrdžavu kosu. Osim šampona, redovno koristim i Balea regenerator za kovrdžavu kosu. 
Nakon pranja kosu naravno počešljam, jedino i samo tada. Suhu je nikada ne češljam. Za kovrdžavu kosu je najbolji češalj za širokim zupcima.
Ako nekoga zanima zašto, pisat ćemo i o tome. 
Prije češljanja držim je kratko u turbanu od peškira. Zatim je zalijem pivom. O tome sam pisala u ovom postu

Nakon što sam pokupila višak tekućine sa vrhova kose, nanesem neke proizvode. To uvijek zavisi od raspoloženja i potreba kose. Imam ih još nekoliko, ali ih nisam koristila sada. Npr. ako mi je kosa malo više suha nego inače, stavim arganovo ulje. Skoro uvijek koristim kremu u sredini za zaštitu kose od topline, te nekada ovu zadnju za suhu kosu. Imam i dvije vrste pjena za kovrdžavu kosu, ali kada koristim pivo, nemam potrebu za pjenom. 





I tako to izgleda nakon što sam nanijela sve kremice i nagužvala kosu prstima da se lokne oblikuju. Zatim kosu sušim fenom sa difuzerom, isključivo. Kada imam priliku, osušim je na suncu. 
I to je to. Narednih dana imam frizuru bez korištenja fena, češlja, četke i sl. Samo pokvasim ruke i rastresem kosu pri korijenu da joj povratim volumen. To je sve. 


Ukoliko imate kovrdžavu kosu, preporučujem:

1. Šampon od koprive ili neki drugi koji ne oteža kosu.
2. Regenerator (nikada bez regeneratora ili maske).
3. Pivu ili pjenu. 
4. Češalj sa širokim zupcima. Četke izbjegavati.
5. Kreme, losioni ili ulja za hidrataciju kose. 
6. Fen sa difuzerom. 

Naročito ako ste kosu tretirali, ako imate problem sa oblikovanjem lokni, želite je oporaviti i/ili konačno prestati peglati. 

Jednostavan, a vrlo koristan proizvod

Nikada mi hemija nije išla, tako da vam ne znam reći tačno i precizno šta je hidrogen. Mene je uvijek podsjećao na nešto otrovno, zbog hidrogena koji se koristi za farbanje kose.

"Šta je hidrogen peroksid (vodonik peroksid)? To (nestabilno) jedinjenje vodonika i kiseonika, skoro voda (H2O), samo – vidite -  ima jedan atom kisenika više (H2O2). E, taj kisenik nema svoju vezu i zato je jedinjenje nestabilno i on se veže na čega god stiže i „oksidira“ to čega se dotakne i vezuje za sebe. Na taj način uništava bakterije, viruse, gljivice i druge organske supstance. I što je najbolje, ne osavlja nikakve ostatke iza sebe jer se hidrogen raspada na – vodu i kiseonik!"

Meni dovoljno da znam! 

To je dakle 3% hidrogen koji se može kupiti u svakoj apoteci i to mislim vrlo povoljno. 


Na internetu sam mu pronašla mnogo primjena, međutim ja ga koristim na 3 načina:

1. Za bolno, upaljeno grlo i krajnike. 
Ispirati, grgljati, mućkati u ustima. Vrlo brzo otklanja bol i upalu, ako se reaguje na vrijeme, naravno. Nisam ljubitelj ispiranja grla raznim čajevima, nekada nemate vremena praviti čaj, pa hladiti, pa ispirati + čaj boji zube. 

2. Izbjeljivanje zuba.
Pomiješati 1:1 vodu i hidrogen, te dobro isprati usta i zube. Preporučljivo do 2 puta sedmično. Kako je gore već navedeno, hidrogen za sebe vezuje sve čega se dotakne. Tako da će skinuti tamne naslage i mrlje sa zuba, ali ih neće izbijeliti ukoliko su vam prirodno tamniji. 

3. Otklanjanje mrlja. 
Nadam se da neću u vašim glavama zvučati kao glas sa reklama. XD Na tvrdokorniju mrlju nanesite malo hidrogena, tj. pokvasite mrlju. Sačekajte nekoliko trenutaka i čudesno je nestala. Ako je fleka zastarjela, vjerovatno ćete duže čekati ili ponoviti postupak. Meni je djelovalo iz prve. I što je najbolje, ne izbjeljuje boju, samo mrlju. 


Moram priznati da se nisam sama dosjetila hidrogena, niti sam znala šta je to. U jednom periodu života često me grlo boljelo. Jednom mi je mama rekla da isperem grlo, već smo ga imali u kupatilu. 
Zatim mi je moja stomatologinja preporučila za izbjeljivanje zuba na način kako sam napisala. Te mi je rekla da ona često skida fleke hidrogenom. I eto, i ja sam probala i nisam se pokajala. 

Danas sam dok sam peglala svoje bijele majice primijetila sam žute tragove od dezodoransa. Zašto se to desilo, ne znam, prije nije nikada. Kako su već bile ispeglane, bilo mi ih je žao vraćati na pranje. Na mrlje sam stavila nekoliko kapi hidrogena. Nakon 2 minute su nestale. 

Naknadno sam pročitala da se može koristiti za još mnogo stvari, ali i sada mi je već jako koristan i mislim da ga koristim najmanje 4 puta sedmično.

Nadam se da ćete i vi probati. Zamijenit će vam puno proizvoda, od pastila za grlo do skupih, a često neefikasnih sredstava za mrlje.

18. 06. 2015.

Slatki, unikatni poklon koji ne košta puno

Kako i sama više volim da dobijem nešto kreativno i originalno na poklon,  nego nešto skupo, tako i više volim pokloniti nešto što se ne može kupiti, što će biti unikatno. Tako osoba kojoj poklanjam osjeti da mi je bitna i da je poklon izrađen za nju, da su moje ruke učestvovale i da su se potrudile napraviti kolika god materijalna vrijednost bila. Kada nešto izrađujete sa puno ljubavi, taj predmet sadrži i dio vas, tako da nekome poklanjate dio sebe. Ima li ljepšeg poklona? A kako opet i sama volim dobijati slatkiše na poklon, te često budem u nedoumici kako obradovati ljude koji ne žive u BiH, dosjetila sam se ovoga. 

Volim reciklirati stvari, naročito metalne kutije i predmete, prefarbati ih i uraditi neki lijep dekupaž na njima. Mislim da svi već znate šta je dekupaž, ako ne, obavijestite me ako želite da o tome pišem. :) 
Imala sam ovu metalnu kutiju, ofarbala sam je u bijelu boju, te ukrasila prelijepim djevojkama-anđelima. Kako sam to nekada prije uradila, nisam se sjetila fotografisati. :( 


Druga stvar, napuniti kutiju slatkim zalogajčićima. Mnogi se balkanski slatkiši mogu kupiti širom svijeta, pa mi je nekako bio super poklon - rahat lokum. I to svježi rahat lokum koju kupujem u Badem butiku. Može se naći u najmanje 15 okusa. 
Uzela sam lijepu pink salvetu Teta Violeta (jer Kupuj387) i razdvojila 2 sloja od kojih je salveta sačinjena. Možete staviti i cijelu salvetu ali mi je nekako prebedelo i kruto.


Obložiti kutiju salvetom, poredati rahat lokum, ušuškati salvetu i poklopiti. 




Nakon toga, kutiju ukrasite po želji. Ja volim da uključim neke ukrasne trake jer su mi jako lijepe, dekorativne i osoba ih kasnije može opet iskoristiti.

A ovo je fotografija još jednog takvog poklona koji sam napravila od kutije NesCafe ali sam tada jako žurila i nisam baš stigla zabilježiti korake, kutiju prije i poslije.