22. 05. 2012.

Lakiranje u vodi

Potrebna vještina: 5/5

Naziv: Water marble

Inspirisana: Starim kovertama





U principu ne morate imati iskustvo sa nail artom, bitno je samo da ste strpljivi i da odvojite vrijeme za ovaj dizajn. Možda vama neće biti težak, ja ga ne preferiram. Trebat će vam najmanje sat vremena da uradite. 
Prije svega nalakirajte nokte kreč bijelim lakom jer će se na taj način dizaj isticati više. Bit će vam potrebno:
jedna plastična posuda  ne prevelika, nekoliko čačkalica, ljepljiva traka, aceton i vata, pincete i nekoliko jako kvalitetnih lakova.
Plastičnu posudu napunite vodom sa sobne temperature do pola.                                                                              Lakovi prije svega moraju biti jako tečni, i ako nemate kvalitetnije lakove, koristite bar jedan koji ćete koristiti između ovih manje kvalitetnih. Izaberite nekoliko boja, ili samo dvije, i sa četke kapnite na sredinu posude kap jednog laka i tako postepeno smjenjujte boje. Ako kap laka padne na dno, lak je ili previše gust ili ste držali četkicu previsoko. Ako se lak ne razlijeva, malo puhnite u njega. Ako opet ostane na samo jednom mjestu, previše je gust. 



Kada se cijela posuda ispuni lakom, pripremite nokte tako što ćete uzeti ljepljivu traku i zalijepiti oko i ispod nokta i naravno vrh prsta. 
Uzmite čačkalicu i lagano po površini vode miješajte lakove praveći željeni dizajn. Samo budite oprezni jer se sav lak može zalijepit za čačkalicu i u tom slučaju morat ćete sve ispočetka da radite. A možete i koristiti i dizaj kakav je na površini vode bez miješanja.


 Kada je lak na površini vode spreman, lagano stavite prst u vodu tako što ćete okrenuti pločicu nokta prema vodi. Zadržite prst u vodi, a čačkalicom pokupite ostatke laka sa površine vode u suprotnom možete pokvariti dizajn koji je ostao na noktu. Ljepljivu traku odstranite pomoću pinceta jer će imati po sebi laka. Kada napravite željeni dizajn, možete staviti dva ili tri nokta u vodu, ali preporučuje se samo jedan jer je na taj način preciznije. Svaki put prije nego što krenete sa novim šaranjem po vodi, budite sigurni da ste pokupili sve ostatke laka.


Pomoću acetona i vate odstranite višak laka sa prstiju. Kada nokti budu potpuno suhi, stavite bezbojni lak. 




1 komentar:

  1. Meni je ovo prelepo,ali zaista zahteva puunooo strpljenja....

    OdgovoriIzbriši