19. 05. 2012.

Pravilno oblikovanje, turpijanje i poliranje noktiju

 Šta zapravo znači pravilno oblikovanje? To znači da ćete nokat oblikovati i isturpijati da bude ne samo lijep, nego dugotrajno čvrst. Ukoliko se to ne uradi pravilno, nokat će zapinjati, listati se i pucati.
Prije svega potrebna vam je oštra i jaka noktarica. Makazice nisu baš povoljan izbor, nisu dovoljno jake i precizne.
Prvo nokat odrežite prema željenom obliku. Ako želite kockaste nokte, odrežite nokat po ravnoj liniji a rubove kasnije oblikujete. Ako želite oblije nokte ili špicaste, odmah ih odrežete prema tom obliku.
Na prvoj slici možete vidjeti kako izgledaju moji nokti nakon odsjecanja prije nego sam ih isturpijala. Ako niste baš precizni, nemojte odmah odsjeći veliki dio nokta nego to činite malo po malo. Nakon oblikovanja neophodno je isturpijati nokte. Ako nokat imalo zapinje na tkaninu, nije dobro oblikovan. Osnovno pravilo je da nokat turpijate samo u jednom smjeru. Na taj način spriječavate listanje nokta u skorije vrijeme. Ako je vaša turpija previše gruba ( Kako odabrati turpiju), ako jednim potezom vidno skida dio nokta, koristite je samo da postignete željeni oblik a kasnije mekšom turpijom izgladite vrh nokta. Nakon turpijanja vrhova, slijedi poliranje. Ukoliko su vaši nokti jako mekani i lomljivi, ovaj korak preskočite. Poliranje skida dio pločice nokta i nije preporučljivo raditi više od jednom mjesečno ili čak jednom u nekoliko mjeseci. Izglađuje nokat, čini da bude sjajniji i skida žutilo koje se vremenom stvori od tamnijih lakova. Možete vidjeti kako izleda nokat prije i nakon poliranja.



Za ovo potrebna vam je turpija sa nekoliko različitih tekstura ili u nekim varijantama, to su različite turpije. Započinjete sa najgrubljom i to sa kružnim pokretima po pločici nokta. Završavate naravno sa glatkom koja daje sjaj noktu. U procesu poliranja možete koristiti nekoliko turpija različitih tekstura, ali inače su dovoljna tri koraka. Bitno je samo da je prva dovoljno gruba da skine tanki sloj nokta. Inače se ona prva i potroši. U ovu svrhu možete koristiti i staru turpiju za turpijanje koja se istrošila i postala nešto mekša. Bitno je naravno imati i dobru turpiju za poliranje. Može vam trajati godinama, puno duže nego obična turpija.

I ovako izgledaju moji nokti nakon oblikovanja, turpijanja i poliranja.



Nema komentara:

Objavi komentar