03. 05. 2012.

Vosak za depilaciju iz vaše kuhinje

Potrebno:
-3 šoljice (od crne kafe) šećera
-1 šoljica vode
-1 kesica limuntosa

Umjesto vode možete staviti čaj od kamilice, ali nije obavezno. To nekada volim uraditi da bi vosak bio još nježniji prema koži.
Limuntos možete kupiti u svakoj prodavnici, bitno je samo da je limuntos a ne limunska kiselina.
Staviti sve sastojke u šerpu i kuhajte na najjačoj temperaturi uz stalno miješanje. Smjesa je spremna kada postane zlatno žuta i kada počne da ispušta miris kao da je zagorila. Odmah prekinite kuhanje i ostavite malo da se ohladi. Ukoliko imate kutijice od voska, možete ih otvoriti i unutra sipati smjesu ili jednostavno staviti u neku posudu i nanositi drvenim štapićem ili tupim nožem. Smjesa može dugo stajati, kasnije se samo podgrije u mikrovalnoj. 

Za razliku od voska, nije toliko agresivna prema koži i pošto je na bazi šećera može se oprati sa odjeće i kože a i manje boli. Ukoliko nemate jednokratne  trakice za skidanje voska sa kože, uvijek možete iskoristiti stari komad pamuka koji narežete na trake. Bitno je samo da platno nema elastina. U tu svrhu mogu vam poslužiti stari čaršavi i sl. Nakon korištena trakice možete oprati ili baciti.

Također, bitno je napomenuti da ova smjesna neće odmah imati boju kao na slici, kasnije potamni naročito ako se podgrijava. Budite oprezni sa temperaturom ove smjese, ako je prevruća može vas opeći a ako nije dovoljno vruća teže skida dlake i više boli. Najbolje je koristiti dok je jako vruća ali tako da vam neće opržiti kožu. Nanositi na kožu u tankim slojevima da biste imali predstavu koliko je vruća.

Nadam se da će vam ovaj post biti koristan. Bliži se ljeto i potrebno je da nam koža duže vremena bude glatka. Godinama sam tragala za ovim receptom, dok mi ga nije otkrila prijateljica u srednjoj školi. Od tada ga uvijek koristim i imam spremnu dozu i frižideru. Pogodna je za noge, ruke, lice ali izbjegavajte bikini područje ukoliko imate jak korijen zato što ova smjesa nije toliko jaka i agresivna kao vosak. Nadam se da nema potrebe pisati kako se vosak inače koristi. Ukoliko ima, obavijestite me. :)

Nema komentara:

Objavi komentar