29. 05. 2015.

Kako imati/njegovati duge i prirodne nokte

Mnogo su mi puta postavljali ova pitanja. Prva im je konstatacija bila - pa ti ništa ne radiš. Što naravno nije istina, samo pazim kako šta radim, a u domaćinstvu kada nešto radim, često nosim medicinske rukavice.
Želim napomenuti da ne namećem, niti kažem da neko treba imati duge nokte. Ovo su samo odgovori na pitanja koja su mi često postavljali. I sama volim i često imam kratke nokte kao što ste mogli primijetit na fotografijama. Apsolutni sam protivnik izljevanja, nadogradnje i gelova na noktima. Prvo, zato što uvijek postoji šansa od gljivičnog ili nekog drugog oboljenja zbog nehigijene u salonima. Drugo, izgledaju neprirodni, što se i vidi na pokretima ruku kod djevojaka koje nose nadograđene nokte. Otpadaju, slamaju se pa se djevojke opterete na izlasku, odmoru. Moraju trčati i čekati termin kod svoje manikirke. Ali ko voli, neka izvoli. :)


  • Da bi imale dugo nokte, nema grickanja noktiju, grickanja zanoktica, guljenja laka i sl. Osim toga, organizam mora imati sve potrebne supstance, vitamine, minerale, naročito željezo. 
  • Trebate imati odgovarajuću turpiju, nema turpijan naprijed-nazad u svako doba. Dakle, nokte turpijati samo po potrebi. Kada ih odsječete ili ako se nokat ošteti. 
  • Paziti kako i čime režete nokte. Meni npr. odgovara samo noktarica. Makazice mi unište nokte. 
  • Uvijek imati lak na noktima, što više slojeva, nokat je jači i manje sklon oštećenjima. 
  • Nježno skidati lak sa noktiju. Naročito kada koristite lakove sa šljokicama ili cirkone. Također, pazite kakve odstranjivače koristite. Meni najviše odgovara Afroditin uljni odstranjivač laka bez acetona. 

Ako se pridržavate svega navedenog, ali su vam nokti još uvijek krhki, potražite neko vitaminsko ulje ili učvršćivač noktiju. 

Moj dugogodišnji favorit je Avonovo ulje Nail experts - strong rasults. Nakon prvog korištenja ovog ulja, osjetite razliku. Nokat automatski postaje čvršći. Ulje se naravno koristi na očišćenom i noktu bez laka. Ako su vam nokti jako oštećeni, to ćete primijetiti tako što će jako brzo upiti ulje. Tretman možete ponoviti nekoliko puta zaredom.



Za održavanje zdravog nokta i kožice između lakiranja, koristim ulje iz Oriflamea Nail Food. 

Nanesem na čiste nokte i kožice. Pošto mu treba malo duže da se upije u kožu i nokat, iskoristim priliku i nanesem kremu za ruke i nokte, te navučem hidratantne rukavice.




Nakon toga, oprati ruke i nokte da se uklone sve masnoće i lakirati po želji. Ovaj način je odličan za njegovanje i kratkih noktiju ukoliko im želite posvetiti pažnju ili ako se listaju. Plus prednost hidratantnih rukavica, možete spavati sa njima ili raditi nešto za kompjuterom, uglavnom bilo šta što ne uključuje pranje i kvašenje ruku. 

Nema komentara:

Objavi komentar