29. 05. 2015.

Kako imati/njegovati duge i prirodne nokte

Mnogo su mi puta postavljali ova pitanja. Prva im je konstatacija bila - pa ti ništa ne radiš. Što naravno nije istina, samo pazim kako šta radim, a u domaćinstvu kada nešto radim, često nosim medicinske rukavice.
Želim napomenuti da ne namećem, niti kažem da neko treba imati duge nokte. Ovo su samo odgovori na pitanja koja su mi često postavljali. I sama volim i često imam kratke nokte kao što ste mogli primijetit na fotografijama. Apsolutni sam protivnik izljevanja, nadogradnje i gelova na noktima. Prvo, zato što uvijek postoji šansa od gljivičnog ili nekog drugog oboljenja zbog nehigijene u salonima. Drugo, izgledaju neprirodni, što se i vidi na pokretima ruku kod djevojaka koje nose nadograđene nokte. Otpadaju, slamaju se pa se djevojke opterete na izlasku, odmoru. Moraju trčati i čekati termin kod svoje manikirke. Ali ko voli, neka izvoli. :)


  • Da bi imale dugo nokte, nema grickanja noktiju, grickanja zanoktica, guljenja laka i sl. Osim toga, organizam mora imati sve potrebne supstance, vitamine, minerale, naročito željezo. 
  • Trebate imati odgovarajuću turpiju, nema turpijan naprijed-nazad u svako doba. Dakle, nokte turpijati samo po potrebi. Kada ih odsječete ili ako se nokat ošteti. 
  • Paziti kako i čime režete nokte. Meni npr. odgovara samo noktarica. Makazice mi unište nokte. 
  • Uvijek imati lak na noktima, što više slojeva, nokat je jači i manje sklon oštećenjima. 
  • Nježno skidati lak sa noktiju. Naročito kada koristite lakove sa šljokicama ili cirkone. Također, pazite kakve odstranjivače koristite. Meni najviše odgovara Afroditin uljni odstranjivač laka bez acetona. 

Ako se pridržavate svega navedenog, ali su vam nokti još uvijek krhki, potražite neko vitaminsko ulje ili učvršćivač noktiju. 

Moj dugogodišnji favorit je Avonovo ulje Nail experts - strong rasults. Nakon prvog korištenja ovog ulja, osjetite razliku. Nokat automatski postaje čvršći. Ulje se naravno koristi na očišćenom i noktu bez laka. Ako su vam nokti jako oštećeni, to ćete primijetiti tako što će jako brzo upiti ulje. Tretman možete ponoviti nekoliko puta zaredom.



Za održavanje zdravog nokta i kožice između lakiranja, koristim ulje iz Oriflamea Nail Food. 

Nanesem na čiste nokte i kožice. Pošto mu treba malo duže da se upije u kožu i nokat, iskoristim priliku i nanesem kremu za ruke i nokte, te navučem hidratantne rukavice.




Nakon toga, oprati ruke i nokte da se uklone sve masnoće i lakirati po želji. Ovaj način je odličan za njegovanje i kratkih noktiju ukoliko im želite posvetiti pažnju ili ako se listaju. Plus prednost hidratantnih rukavica, možete spavati sa njima ili raditi nešto za kompjuterom, uglavnom bilo šta što ne uključuje pranje i kvašenje ruku. 

08. 05. 2015.

Svenosna bijela majica

Koliko god da imam bijelih majica, uvijek mi fali još jedna. Naročito ovako neka šira koja se može nositi i sa hlačama, i sa suknjama, preko, utrpana. Ide sa apsolutno svim bojama i odlična je za toplo i sunčano vrijeme.

Kako mi je trebala još jedna, sašila sam je prošlog ljeta ali nije doživjela slavu jer nije bilo mnogo toplih dana. I sada je pravo vrijeme da je pokažem. :)
Vrlo je ugodna i sa ovim "heklanim" dodacima nije potpuno obična.



Moram i maramom da se pohvalim. Zaplijenila sam je od prijateljice. :) Njoj se nije dopala a mene je oduševila. 






07. 05. 2015.

Nokti boje oniksa


Potrebna vještina: 1/5
Naziv: (Avon) Stardust nails 
Inspirisana: Oniks kamenom

Ovaj lak sam kupila prije više od pola godine. Malo sam se razočarala kada sam ga ispakovala iz kutijice, izgledao mi je kao najobičniji crni lak pomiješan sa srebrnim šljokicama. Nedavno sam na internetu vidjela kako lak izgleda na noktima, te sam ga odlučila isprobati. Jako volim crnu boju, čak i na noktima ali me obični crni lak previše podsjeća na rokere, te svakako ne pristaje mojoj trenutnoj dužini noktiju. Ovakva manikura mi je bila neko najjednostavnije rješenje.

Prvo sam nokte nalakirala običnim mliječnim lakom. 


Zatim sam iskoristila trakice za francusku manikuru koje obično dođu uz klasične trakice koje prate prirodni oblik nokta. Ove trouglaste rijetko koristim, tako da je ovo bila super prilika da ih potrošim. :D


Nanijela sam jedan sloj laka, te odstranila trakice. Lak je još ljepši uživo, ali ga je nemoguće  uslikati tako da se vidi sav taj lijepi odsjaj. 


Nakon što se dobro osušio, nanijela sam još jedan sloj jer volim intenzivnu boju, mada je moglo proći i sa jednim. Nakon toga sam stavila ove srebrne i crne cirkone. 


Na kraju sam sve prelakirala bezbojnim lakom. 
Tekstura ovog Stardust laka jako je neobična. Nije klasični glitter lak. Ima intenzivnu i jaku strukturu, boju, sjaj. Baš kao što mu kaže i sam naziv. Kada sam prelakirala bezbojnim, malo je potamnio i promijenio teksturu. Nije više bio hrapav. Meni više tako odgovara jer me iritita ako mi nokti zapinju za neke fine materijale poput najlonki ili svilenih materijala. 


Lak je prelijep i definitivno bih ga opet kupila. Čak i u drugim bojama. Jako je postojan, dugo stoji na noktima, brzo se suši i izgleda luksuzno bez puno truda. 

05. 05. 2015.

Najveći izazov - Leopard košulja



Nekada mi je biranje/kupovanje odjeće za neku posebnu ili određenu priliku bilo jako stresno. Uvijek sam znala šta želim otprilike, ali nikada nisam mogla naći za kupiti baš to. 
Veliko je olakšanje imati lijepe, klasične komade koje možete nositi na bezbroj načina. I naravno, imati opciju da si možete izraditi komad odjeće koji želite/trebate. 
Za jako posebnu priliku, kumstvo mojoj Dijani i vjenčanje u rano proljeće, odabrala sam suknju koju sam sašila prošle godine. Nisam je nikada obuka, izgleda kao da je čekala pravu priliku. Suknja je klasičnog kroja, visokog struka sa interesantnim dodatkom na šlicu. 






Iako inače ne preferiram animal printove, nakon što su ga prestali nositi starlete, estradnjaci i slični, počeo mi se sviđati. Ovaj muslin sa uzorkom leoparda imala sam u svojim zalihama i odlučila sam se za jednostavnu košulju sa bubi kragnom. Nekako mi je bila savršen par sa bordo suknjom. Ova košulja mi je bila najveći izazov u šivanju i do samog kraja nisam znala da li će uspijeti. 


Kroj nije problematičan koliko je materijal. Svako ko zna šta je muslin, razumjet će. Ipak, uz nekoliko trikova sam uspjela. :D

Proba sa iglicama






02. 05. 2015.

Povratak šorca visokog struka

Ovo su također stare kreacije. Volim da nosim ljeti šorceve, praktični su, lijepi i udobni. Naročito volim šorceve visokog struka jer naglašavaju struk, izdužuju noge i mnogo su elegantniji i pristojniji od onih sa niskim strukom. Kako je kod nas teško pronaći ovakvo nešto za kupiti, sašila sam sebi 2 komada. Jedan klasičniji, sivi jeans koji se može nositi u mnogo kombinacija. I jedan veseliji, ljetni sa tzv. paramecijum uzorkom (paramecium pattern). Moram priznati, stajling broj 2 bio je ideja moje prijateljice Aide.













Sada bi modni znalci kazali kako je šorc visokog struka apsolutni "must have" ovog ljeta ili nešto slično. Drago mi je da je visoki struk nakon brojnih epizoda i nametanja niskih strukova koji pristaju samo manekenskim/dječačim figurama, opet in. Mislim da ne postoji osoba kojoj bilo koji komad visokog struka ne pristaje. Samo ću reći da je šorc meni ljetni favorit, zamjenjuje neki jeans ili hlače i može se nositi uz bilo šta: pamučne majice, košulje, bluze. 
Vi nosite ono u čemu se osjećate ugodno, ono što pristaje vašoj građi i ono što volite. Nemojte dozvoliti da vam bilo ko nameće trendove ili da se osjećate nesigurno zato što vam ne stoji nešto što je moderno jer su takve stvari uglavnom nametnute od strane modnih industrija koje promoviraju anoreksiju i dječačku građu.

"It's not about what size you wear. It's about how you wear your size."