26. 05. 2012.

Koktel nokti

Potrebna vještina: 2/5


Naziv: Coctail nails


Inspirisana: Mojitom



Prvo nalakirajte nokte pink lakom ili kojim god želite. Ja sam odabrala pink jer mi se sviđa kako se slaže sa zelenom i žutom bojom.



Zatim crtaćom četkicom nacrtajte čašu kako je prikazano na slici. Za čašu sam odabrala bijelu boju, a za koktel žuto-zeleni lak.

Na kraju dodajte fimo ukras limun. Ovaj korak je neobavezan, ali sa mini limunom izgleda interesantnije. Ako vas zanima kako možete doći do fimo ukrasa za nokte, možete ih osvojiti putem našeg Facebook profila. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=233639843416510&set=a.229900483790446.49336.215626038551224&type=1&theater

Na kraju zaštitite svoj dizajn sa bezbojnim lakom.


22. 05. 2012.

Lakiranje u vodi

Potrebna vještina: 5/5

Naziv: Water marble

Inspirisana: Starim kovertama





U principu ne morate imati iskustvo sa nail artom, bitno je samo da ste strpljivi i da odvojite vrijeme za ovaj dizajn. Možda vama neće biti težak, ja ga ne preferiram. Trebat će vam najmanje sat vremena da uradite. 
Prije svega nalakirajte nokte kreč bijelim lakom jer će se na taj način dizaj isticati više. Bit će vam potrebno:
jedna plastična posuda  ne prevelika, nekoliko čačkalica, ljepljiva traka, aceton i vata, pincete i nekoliko jako kvalitetnih lakova.
Plastičnu posudu napunite vodom sa sobne temperature do pola.                                                                              Lakovi prije svega moraju biti jako tečni, i ako nemate kvalitetnije lakove, koristite bar jedan koji ćete koristiti između ovih manje kvalitetnih. Izaberite nekoliko boja, ili samo dvije, i sa četke kapnite na sredinu posude kap jednog laka i tako postepeno smjenjujte boje. Ako kap laka padne na dno, lak je ili previše gust ili ste držali četkicu previsoko. Ako se lak ne razlijeva, malo puhnite u njega. Ako opet ostane na samo jednom mjestu, previše je gust. 



Kada se cijela posuda ispuni lakom, pripremite nokte tako što ćete uzeti ljepljivu traku i zalijepiti oko i ispod nokta i naravno vrh prsta. 
Uzmite čačkalicu i lagano po površini vode miješajte lakove praveći željeni dizajn. Samo budite oprezni jer se sav lak može zalijepit za čačkalicu i u tom slučaju morat ćete sve ispočetka da radite. A možete i koristiti i dizaj kakav je na površini vode bez miješanja.


 Kada je lak na površini vode spreman, lagano stavite prst u vodu tako što ćete okrenuti pločicu nokta prema vodi. Zadržite prst u vodi, a čačkalicom pokupite ostatke laka sa površine vode u suprotnom možete pokvariti dizajn koji je ostao na noktu. Ljepljivu traku odstranite pomoću pinceta jer će imati po sebi laka. Kada napravite željeni dizajn, možete staviti dva ili tri nokta u vodu, ali preporučuje se samo jedan jer je na taj način preciznije. Svaki put prije nego što krenete sa novim šaranjem po vodi, budite sigurni da ste pokupili sve ostatke laka.


Pomoću acetona i vate odstranite višak laka sa prstiju. Kada nokti budu potpuno suhi, stavite bezbojni lak. 




21. 05. 2012.

Efekat riblje krljušti

Ovo nije nikakav poseban nail dizajn, ali sam željela sa vama podijeliti. Ono što je posebno jeste lak koja stvara dojam riblje krljušti. Inače se zove scale effect nail polish. Postoji već duže vrijeme, ali kod nas se teško može naći. Ja sam ga slučajno pronašla na Essence policama ali pod nazivom Multi sparkling. Inače ovaj lak je providan sa šarenim česticama koje se presijavaju u nekoliko nijansi. Može se koristiti  u kombinaciji sa svim bojama. Ja sam odabrala ovaj tamno narandžasti lak koji već u sebi ima sitne šljokice koje se blago presijavaju.
Scale effect polish postoji u nekoliko različitih varijanti, sa žuto-zelenim česticama, sa žuto-narandžastim kao što je i ovaj moj, te sa plavo-zelenim česticama kojeg želim idućeg u svojoj kolekciji. :)
Dugo sam tragala za ovim lakom i drago mi je što sam ga konačno našla. Ostavlja glatku površinu nokta, što nije slučaj sa svim šljokičastim lakovima. Jednostavan, diskretan a opet drugačiji i neobičan.


19. 05. 2012.

Pravilno oblikovanje, turpijanje i poliranje noktiju

 Šta zapravo znači pravilno oblikovanje? To znači da ćete nokat oblikovati i isturpijati da bude ne samo lijep, nego dugotrajno čvrst. Ukoliko se to ne uradi pravilno, nokat će zapinjati, listati se i pucati.
Prije svega potrebna vam je oštra i jaka noktarica. Makazice nisu baš povoljan izbor, nisu dovoljno jake i precizne.
Prvo nokat odrežite prema željenom obliku. Ako želite kockaste nokte, odrežite nokat po ravnoj liniji a rubove kasnije oblikujete. Ako želite oblije nokte ili špicaste, odmah ih odrežete prema tom obliku.
Na prvoj slici možete vidjeti kako izgledaju moji nokti nakon odsjecanja prije nego sam ih isturpijala. Ako niste baš precizni, nemojte odmah odsjeći veliki dio nokta nego to činite malo po malo. Nakon oblikovanja neophodno je isturpijati nokte. Ako nokat imalo zapinje na tkaninu, nije dobro oblikovan. Osnovno pravilo je da nokat turpijate samo u jednom smjeru. Na taj način spriječavate listanje nokta u skorije vrijeme. Ako je vaša turpija previše gruba ( Kako odabrati turpiju), ako jednim potezom vidno skida dio nokta, koristite je samo da postignete željeni oblik a kasnije mekšom turpijom izgladite vrh nokta. Nakon turpijanja vrhova, slijedi poliranje. Ukoliko su vaši nokti jako mekani i lomljivi, ovaj korak preskočite. Poliranje skida dio pločice nokta i nije preporučljivo raditi više od jednom mjesečno ili čak jednom u nekoliko mjeseci. Izglađuje nokat, čini da bude sjajniji i skida žutilo koje se vremenom stvori od tamnijih lakova. Možete vidjeti kako izleda nokat prije i nakon poliranja.



Za ovo potrebna vam je turpija sa nekoliko različitih tekstura ili u nekim varijantama, to su različite turpije. Započinjete sa najgrubljom i to sa kružnim pokretima po pločici nokta. Završavate naravno sa glatkom koja daje sjaj noktu. U procesu poliranja možete koristiti nekoliko turpija različitih tekstura, ali inače su dovoljna tri koraka. Bitno je samo da je prva dovoljno gruba da skine tanki sloj nokta. Inače se ona prva i potroši. U ovu svrhu možete koristiti i staru turpiju za turpijanje koja se istrošila i postala nešto mekša. Bitno je naravno imati i dobru turpiju za poliranje. Može vam trajati godinama, puno duže nego obična turpija.

I ovako izgledaju moji nokti nakon oblikovanja, turpijanja i poliranja.



15. 05. 2012.

Metallic zebra


Potrebna vještina:2,5/5


Naziv: Silver zebra

Inspirisana: Hladnim danima i snijegom

Prvo nalakirajte nokte bazom za french manicure ili bilo kojim mliječnim lakom.

Zatim vrh nokta nalakirajte lakom metalik boje. Sa njima je puno lakše raditi, brže se suše a ne primjete se nedostaci ukoliko niste vješti sa francuskom manikurom. Ako su vam nokti duži, možete to napraviti sa običnom četkicom a na kraćim noktima je lakše raditi sa tankom crtaćom četkicom. Ili jednostavno koristite trakice za francusku manikuru.




Zatim sa crtaćom četkom i crnim lakom iscrtajte zebrine šare na vrhu nokta. Kada radite ove šare, uvijek krenite od kraja nokta prema srediti. Linije crtajte naizmjenično, jednu sa jedne strane, zatim jednu ili dvije sa druge strane. Linije ne moraju biti savršene, bitno je samo da se ne preklapaju i ne spajaju. Ako vam je puno posla crtati šare na svakom noktu, možete odabrati samo jedan.


Na kraju prelakirajte bezbojim lakom. I to je to.

07. 05. 2012.

Newspaper nailart



Potrebna vještina: 1/5

Naziv: Newspaper nails

Inspirisana: Žutom štampom




Za ovaj jednostavni i brzi nail dizajn bit će vam potrebne novine, posudica, alkohol, jedan lak u boji i bezbojni lak. Prvo nalakirajte nokte kreč bijelom lakom ili bilo kojim drugim svijetlim mat lakom. Što je lak svijetliji, print iz novina će biti vidljiviji. 



Alkohol, najbolje je medicinski, ali može i bilo koji drugi, naspite u posudicu. Iscjecite komade novina koje želite na noktu za svaki nokat pojedinačno. Veličina papira ne mora biti u tačnoj veličini nokta. Ako na noktu želite krupnija slova, izrežite iz regularnih članaka. Ako želite sitnija slova, najbolje je da izrežete komade iz oglasa. Uronite nokat u alkohol.




Stavite komad iz novina koji želite na nokat mokar od alkohola  i jako pritisnite. Zbog ovog koraka, lakše je raditi na kratkim noktima a i ljepše. Slova iz novina se ljepše oslikaju.


Odstranite novinu, ako je ostalo malo papira pokvasite vodom i njezno skinite. Samo pazite da ne pokvarite slova koja su se oslikala na noktu. Na kraju prelakirajte bezbojnim lakom. To morate učiniti brzim potezom sa puno laka na četkici da se slova ne bi razmrljala. I to je to.


A ovo je newspaper art na kratkim noktima koji sam pravila prijateljici.


03. 05. 2012.

Vosak za depilaciju iz vaše kuhinje

Potrebno:
-3 šoljice (od crne kafe) šećera
-1 šoljica vode
-1 kesica limuntosa

Umjesto vode možete staviti čaj od kamilice, ali nije obavezno. To nekada volim uraditi da bi vosak bio još nježniji prema koži.
Limuntos možete kupiti u svakoj prodavnici, bitno je samo da je limuntos a ne limunska kiselina.
Staviti sve sastojke u šerpu i kuhajte na najjačoj temperaturi uz stalno miješanje. Smjesa je spremna kada postane zlatno žuta i kada počne da ispušta miris kao da je zagorila. Odmah prekinite kuhanje i ostavite malo da se ohladi. Ukoliko imate kutijice od voska, možete ih otvoriti i unutra sipati smjesu ili jednostavno staviti u neku posudu i nanositi drvenim štapićem ili tupim nožem. Smjesa može dugo stajati, kasnije se samo podgrije u mikrovalnoj. 

Za razliku od voska, nije toliko agresivna prema koži i pošto je na bazi šećera može se oprati sa odjeće i kože a i manje boli. Ukoliko nemate jednokratne  trakice za skidanje voska sa kože, uvijek možete iskoristiti stari komad pamuka koji narežete na trake. Bitno je samo da platno nema elastina. U tu svrhu mogu vam poslužiti stari čaršavi i sl. Nakon korištena trakice možete oprati ili baciti.

Također, bitno je napomenuti da ova smjesna neće odmah imati boju kao na slici, kasnije potamni naročito ako se podgrijava. Budite oprezni sa temperaturom ove smjese, ako je prevruća može vas opeći a ako nije dovoljno vruća teže skida dlake i više boli. Najbolje je koristiti dok je jako vruća ali tako da vam neće opržiti kožu. Nanositi na kožu u tankim slojevima da biste imali predstavu koliko je vruća.

Nadam se da će vam ovaj post biti koristan. Bliži se ljeto i potrebno je da nam koža duže vremena bude glatka. Godinama sam tragala za ovim receptom, dok mi ga nije otkrila prijateljica u srednjoj školi. Od tada ga uvijek koristim i imam spremnu dozu i frižideru. Pogodna je za noge, ruke, lice ali izbjegavajte bikini područje ukoliko imate jak korijen zato što ova smjesa nije toliko jaka i agresivna kao vosak. Nadam se da nema potrebe pisati kako se vosak inače koristi. Ukoliko ima, obavijestite me. :)