23. 04. 2012.

Snake skin nails

Potrebna vještina: 3/5 


Naziv: Snake skin (zmijska koža)

Inspirisana: Svojom maramom sa zmijskim uzorkom

Odlučila sam vas naučiti kako da sebi napravite snake skin dizajn na noktima.  Inače nisam veliki ljubitelj životinjskih printova, ali zmijski mi je simpatičan. Prije nego što počnemo, trebat će vam nekoliko stvari. 

-Til (mreža) sa različitom gustoćom. 
Jedna sa većim, krupnijim tkanjem a druga sa sitnijim. Možda vi nađete nešto u kući što će vam poslužiti za ovu svrhu, ja sam svoje kupila u prodavnici materijala. Vrlo je povoljno i možete kupiti mali komad.

- Zatim tri različite nijanse laka. Ne moraju nužno biti smeđi, vi izaberite boje koje želite. Bitno je da je najsvjetliji i najtamniji lak mat, a lak sa srednjom nijansom sa sedefom, da se sjaji. 

- Spužvica. Može biti bilo koja, iz stare kutijice za nakit, spužva za kupanje, samo izbjegavajte spužvice za puder jer se lijepe za nokat i ostavljaju komadiće. Ne mora biti velika, može čak i u veličini nokta. Odrežite od spužvice jedan komad makazama jer će vam trebati dva komada, jedan veći i jedan manji. 



Prvo nanesite dva tanja sloja najsvjetlijeg laka i sačekajte da se osuši ali ne potpuno.
Uzmite mrežu sa rjeđim tkanjem, tj. sa krupnijim rupicama. Omotajte oko prsta i čvrsto držite. 




Kapnite nekoliko kapi sedefastog laka na komad papira, umočite veću spužvicu i prvo spužvicom potapkajte nekoliko puta po papiru da budete sigurni da nećete nanijeti previše laka. Zatim spužvicom tapkajte po cijelom noktu preko mreže. 

Uklonite mrežu ali tako da je krenete skidati od korijena nokta. Tako ćete dobiti ne samo izgled zmijske kože, nego i teksturu. Ukoliko se mreža nije oslikala na noktu, slobodno je vratite i jako pritegnite tako da se ureže u lak i opet odstranite na isti način. Jedan komad mreže možete koristiti na svim noktima. 

 

Nakon toga vrijeme je za sitniju mrežu. Na isti način je držite na noktu. Sada trebate koristiti najtamniji lak i manju spužvu. Razlika je samo što ovaj put spužvicom nećete tapkati preko cijelog nokta, nego samo na određenim dijelovima na kojim vi želite. Mrežu sklonite opet od korijena nokta. Ako se nije mreža oslikala na noktu, opet je vratite i stegnite samo bez nanošenja laka sa spužvicom. 

 


Nemojte brinuti ako ste malo prešli sa lakom i po kožicama, umočite štapić za uši u aceton i obrišite. Na kraju, za potpuni dojam prelakirajte bezbojnim lakom. 

Nemojte odustajati ako vam prvi put ne uspije, nije ni meni. ;)


1 komentar: