30. 04. 2012.

Višnje na noktima

  Potrebna vještina: 2/5 


Naziv: Minth Cherries

Inspirisana: Vintage odjećom, tapetama, čašama sa višnjicama


Ovaj proljetno-ljetni dizajn na noktima je vrlo jednostavan. Trebat će vam lakovi po vašem izboru, podloga može biti bilo koje boje kao i višnjice/trešnjice, te pribor za nail art. Ako nemate, možete saznati kako ga napraviti na prethodnoj objavi. ( http://bandcworkshop.blogspot.com/2012/04/pribor-za-nail-art-na-slici-iznad.html )
Prvo naravno, nalakirate nokte bojom po vašem izboru.  Ja sam odabrala ovaj mentol zeleni lak. Sačekajte da podloga bude potpuno suha.


Zatim otprilike odmjerite gdje želite da budu višnjice i stavite tačke željene veličine. To ćete uraditi tako što će te staviti nekoliko kapi laka na papir ili neku drugu podlogu i umakati pribor za nail art. Ako primijetiti da se lak počeo razvlačiti po noktu, već se osušio i sa njim je nemoguće raditi. Stavite opet nekoliko kapi laka na papir ali ne na mjesto gdje je već bio. Moj izbor za boju višanja je tamno roza boja jer mi se dopada kako se uklapa sa mentol zelenom.

Ovaj korak možete a i ne morate uraditi. Uzmete nekoliko nijansi svjetliji lak od višnjica, a može biti i obični bijeli lak, i stavite male tačke na vrh višnje čisto da višnja izgleda interesantnije i realnije.

Nakon toga nacrtajte drške višanja na koji god način vi želite: sa tankom četkicom, sa iglom...

I na kraju dodajte listove na višnje. Nadam se da znate da između svih koraka morate sačekati da se prethodno urađeno osuši.
 Uživajte u proljeću i višnjicama na noktima.

25. 04. 2012.

Napravite vlastiti pribor za nail art


Pribor za nail art na slici iznad, sigurno ste viđali. Ako niste, viđat ćete ga često u našim radionicama. Koristi se za crtanje tačkica ali i za mnoge druge šare. Kupljen je na eBay-u za nekoliko dolara, dok ga neki na internetu preprodaju za mnogo veću sumu novaca. Nešto slično se može kupiti na Essence policama, ali nije vam neophodan. Pokazat ću vam alternativu za ovaj pribor koja je odlična i u potpunosti ga zamjenjuje. Možete koristiti čačkalica, ali ja je ne preferiram. Previše je sitna i imam dojam da drvo upija lak. Zato vam odlično može poslužiti vrh četkice za šminkanje, zaobljeni vrh ukosnice ili krojačka igla - pribadača. Vrh četkice za šminkanje je odličan ali je poprilično velik. Može vam koristiti za crtanje krupnijih šara ili tačkica. Vrh igle je precizan ali je poprilično malen. Najoptimalniji izbor je vrh ukosnice. S ovim priborom možete nacrtati razne šare na noktima, tufnice, cvjetiće i još mnoge uzorke. 



Pripremite se jer ćemo ga uskoro koristiti :)

Kako odabrati turpiju za nokte?


U svom eksperimentisanju i mnogobrojnim reklamama, preporukama, probala sam sve moguće turpije za nokte: od metalnih koje najčešće dobijemo sa priborom za nokte, papirnih do staklenih. Čak posjedujem i električnu turpiju. Meni je najbolja turpija svih vremena obična papirna turpija. Konadova turpija koja košta 2-3 km, može trajati po godinu dana i moj je favorit već nekoliko godina. Problem sa metalnim i staklenim turpijama jeste što se poslije korištenja nokat lista, kruni, puca. Metalne turpije su preagresive i jednim potezom skrate nokat, a rubove ostavljaju nepravilne. Ne znam šta je problem sa staklenom turpijom, iako su je mnogi nahvalili, meni je grozna. Brzo se troši, a nakon oblikovanja sa njom nokti su mi se počeli listati. Morala sam ih odsjeći kako bih prekinula konstantno listanje. Električna turpija je i više nego fantastična ali za nokte na nogama koji su mnogo otporniji. Super je i za poliranje sa dijelovima koji nisu metalni. 
Dakle, obična papirna turpija koja nije pretjerano gruba bit će najbolja. Primijetila sam da se prodaju turpije koje nisu jeftine, a loše su kvalitete. Visoka cijena nije garant kvaliteta. Također postoje papirne turpije lijepih dizajnova koje naprosto mame, ali kada ih bolje pogledate sjaje se i više liče na plastiku nego na papir. Takve turpije ne služe ni za šta, osim za ukras. Posebna priča je o načinu turpijanja i turpijama za poliranje. Ali o tome neki drugi put... 


23. 04. 2012.

Izradite jednostavan broš


Napravite sebi jednostavan, unikatan broš sa bojama po vlastitom izboru. Za ovo će vam biti porebno:




- dvije trake (satenske ili kakve god vi želite ili imate), širine po vašoj želji, dužine 10-15 cm

- neko lijepo i upečatljivo dugme

- igla, konac u odgovarajućoj boji, makaze, upaljač

Nakon što ste prilagodili dužinu trakice od koje želite napraviti broš, strane joj spalite upaljačem da se ne bi osipale.


Uzmite iglu i konac na kraju koga zavežete čvor i krenite sa provlačenjem igle po dnu trakice kao što je pokazano na slici. 


Kada ste provukli konac cijelom dužinom, jednom rukom čuvajte iglu a drugom namrskajte trakicu tako da se formira u krug. 

Sada je preostalo još samo da prišijete krajeve trakice jedan za drugi sa tom istom iglom i koncem. Na kraju napravite nekoliko čvorova i možete presjeći konac. 


Sa drugom takicom ponovite  postupak.


Veću, odnosno širu trakicu stavite na dno, manju na vrh i ukrasite dugmetom. Dugme i trakice možete prišiti ili zalijepiti, zavisno od toga kakvo ljepilo imate.


I na kraju stavite iglu za broš, može se prišiti ili također lijepiti. Ako nemate iglu, iskoristite bašliju ili prišijte direktno na odjevni predmet.


Sretno!

Snake skin nails

Potrebna vještina: 3/5 


Naziv: Snake skin (zmijska koža)

Inspirisana: Svojom maramom sa zmijskim uzorkom

Odlučila sam vas naučiti kako da sebi napravite snake skin dizajn na noktima.  Inače nisam veliki ljubitelj životinjskih printova, ali zmijski mi je simpatičan. Prije nego što počnemo, trebat će vam nekoliko stvari. 

-Til (mreža) sa različitom gustoćom. 
Jedna sa većim, krupnijim tkanjem a druga sa sitnijim. Možda vi nađete nešto u kući što će vam poslužiti za ovu svrhu, ja sam svoje kupila u prodavnici materijala. Vrlo je povoljno i možete kupiti mali komad.

- Zatim tri različite nijanse laka. Ne moraju nužno biti smeđi, vi izaberite boje koje želite. Bitno je da je najsvjetliji i najtamniji lak mat, a lak sa srednjom nijansom sa sedefom, da se sjaji. 

- Spužvica. Može biti bilo koja, iz stare kutijice za nakit, spužva za kupanje, samo izbjegavajte spužvice za puder jer se lijepe za nokat i ostavljaju komadiće. Ne mora biti velika, može čak i u veličini nokta. Odrežite od spužvice jedan komad makazama jer će vam trebati dva komada, jedan veći i jedan manji. 



Prvo nanesite dva tanja sloja najsvjetlijeg laka i sačekajte da se osuši ali ne potpuno.
Uzmite mrežu sa rjeđim tkanjem, tj. sa krupnijim rupicama. Omotajte oko prsta i čvrsto držite. 




Kapnite nekoliko kapi sedefastog laka na komad papira, umočite veću spužvicu i prvo spužvicom potapkajte nekoliko puta po papiru da budete sigurni da nećete nanijeti previše laka. Zatim spužvicom tapkajte po cijelom noktu preko mreže. 

Uklonite mrežu ali tako da je krenete skidati od korijena nokta. Tako ćete dobiti ne samo izgled zmijske kože, nego i teksturu. Ukoliko se mreža nije oslikala na noktu, slobodno je vratite i jako pritegnite tako da se ureže u lak i opet odstranite na isti način. Jedan komad mreže možete koristiti na svim noktima. 

 

Nakon toga vrijeme je za sitniju mrežu. Na isti način je držite na noktu. Sada trebate koristiti najtamniji lak i manju spužvu. Razlika je samo što ovaj put spužvicom nećete tapkati preko cijelog nokta, nego samo na određenim dijelovima na kojim vi želite. Mrežu sklonite opet od korijena nokta. Ako se nije mreža oslikala na noktu, opet je vratite i stegnite samo bez nanošenja laka sa spužvicom. 

 


Nemojte brinuti ako ste malo prešli sa lakom i po kožicama, umočite štapić za uši u aceton i obrišite. Na kraju, za potpuni dojam prelakirajte bezbojnim lakom. 

Nemojte odustajati ako vam prvi put ne uspije, nije ni meni. ;)


22. 04. 2012.

Moji nokti...

Ovo su većinom moji nokti, ima nekoliko fotografija sa noktima mojih prijateljica koje sam ja radila. :)





























Na zadnjoj fotografiji je trenutno stanje mojih noktiju sa bezbojnim lakom. Borim se sa žutilom koje su poprimili od crvenog laka, ali o tome ćemo nešto kasnije.