03. 10. 2012.

Tufnice na noktima

Potrebna vještina: 2/5 

Naziv: Polka dot and bow nails

Inspiracija: Minnie Mouse i oni starinski lončići sa tufnicama

Prvo nalakirajte nokte crvenim lakom i jedan nokat po želji bijelim. Moj lak na slici izgleda malo narandžasto zbog blica, ali je zapravo svetliji crveni.

Na nokat koji ste nalakirali bijelim lakom stavite tačkice. Ja sam koristila dotting tool koji sam kupila na EBayu, ako vi nemate možete pročitati ovdje kako iskoristiti stvari koje već imate u kući kao dotting tool. Nakapati nekoliko kapi laka na papir ili neki komad plastike koji nam neće više biti potreban, zatim umočiti alat za tačkice i po noktu oslikavati jednu po jednu. Kada vam nestane laka na alatu ili lak postane ljepljiv, obrišite ga sa malo acetona i opet umočite u lak. 


 Vrijeme je za mašnicu. Opet koristiti dotting tool. Napravite pet tačkica kao što je prikazano na slici.
Zatim ispunite sa istim alatom prostor između tačkica tako da ova u sredini bude vidno odvojena a krajevi mašnice da izgledaju kao srce. Ovako će mašnica izgledati ljepše i daće joj novu dimenziju, inače biste morali koristiti više boja da izgleda uvjerljivije. 
 I na kraju ako želite da vam manikura traje duže, prelakirajte bezbojnim lakom.


29. 09. 2012.

Kako uz manje truda otkloniti šljokičasti lak

Mislim da većina djevojaka voli lakove koji sadrže razne šljokice i sjajeve, međutim rijeđe ih koristimo upravo zato što ih je kasnije teško skinuti sa noktiju. Čak i uz najjači aceton, koji inače ne preferiram, je pravi napor dugotrajno trljati sa vatom i otkloniti sve te slojeve laka. Neki idu toliko daleko da lak isturpijaju sa nokta. Mislim da nema potrebe govoriti o tome koliko to oštećuje nokat. Otkako sam saznala za trik kako taj proces skratiti, češće ih koristim. Bit će vam potrebna samo vata, aceton (ili odstranjivač bez acetona) i malo folije. Prvo uzmite komad vate koji je malo veći od vašeg nokta i obilno ga natopite acetonom. Malo obilnije nego što to činite kada inače skidate lak, nema potrebe da se aceton cijedi iz vate. 


Zatim vatu stavite na nokat, i vrh prsta omotajte folijom.





Dalje nema potrebe išta da radite, samo sačekajte 10-15 minuta. Dok čekate možete obavljati razne poslove. Na koliko prstiju ćete istovremeno staviti vatu i foliju, to zavisi od vas. Ja volim staviti na 3 tako da za to vrijeme mogu obavljati neke poslove. I kada prođe ovo vrijeme, foliju sa vatom jednostavno skinite sa prsta. Ovakav će rezultat biti. 


Ako budete imali još ostataka laka, istrljajte nokat sa vatom i bez nekog posebnog truda imat ćete čiste nokte. Nakon što iskoristite vatu i foliju na jednom noktu, možete ga koristiti i na drugom samo naravno na vatu dodajte još malo acetona.

25. 09. 2012.

Šljokičasti lak

Potrebna vještina: za ovaj izgled noktiju nije vam potrebna apsolutno nikakva vještina

Naziv: Glitter/Sparkly nails

Inspirisana: Ne znam za vas, ali me ovi nokti podsjećaju na zvjezdano nebo i planete iako sam prvobitnu inspiraciju pronašla na stranici Fashiolista.

Prvo svoje nokte nalakirajte tamnijim lakom kako bi šljokice bile vidljivije i upečatljivije. Moj izbor bio je crni lak jer mi se sviđa kako izgleda na kratkim noktima, a ako imate duže nokte, možete koristiti i teget plavi.




Kada se svi slojevi tamnog laka osuše, nanesite neki šljokičasti lak. Efekat će biti još bolji ako su šljokice višebojne iako se na slici to ne primijeti. A ako imate nekoliko različitih lakova sa jednobojnim šljokicama, možete nanijete jako tanke slojeve različitih lakova.



Nakon toga slijedi lak sa krupnim šljokicama. Prije nanošenja sačekajte naravno da se prethodni sloj osuši. Evo kako nokti izgledaju bez blica i sa.



E sada ono najbitnije, gdje pronaći ovakve lakove. Kako je naša država osiromašena za mnoge stvari, tako je i izbor lakova jako siromašan, bar za moj ukus. Flormar lak sam pronašla na pijaci Ciglane, i nisam ga više viđala. Dopao mi se jer je sadržao šljokice u nekoliko boja. Onda sam u njega dodala pink šljokice, pa je poprimio ovu rozu boju i dobio je još jednu boju šljokica.
Lak sa krupnim šljokicama našla sam u Švicarskoj ali ima ga kupiti i kod nas na Essence policama. Naziv laka je Circus Confetti. Sam naziv laka je inspirativan. Kao što vidite, već sam ga pola potrošila a to mi se dešava samo sa najdražim lakovima. U svojoj kolekciji oko 200 lakova rijetko stignem neki potrošiti.


 I na kraju možete sve ove slojeve prelakirati bezbojnim lakom jer šljokice, naročito ove krupne, katkad znaju biti hrapave.


Ovo su  neke starije slike, samo da vam pokažem kako izgleda bez crnog laka. 


I nakon ovog slatkog dizajna, uvijek je problem skinuti šljokice sa noktiju. Ali o tome ćemo kada bude vrijeme za skidanje laka pošto su ovakvi lakovi na noktu zaista dugotrajni.

14. 09. 2012.

Čipka na noktima



Potrebna vještina: 1/5 

Naziv: Lace nails

Inspirisana: Elegancijom 50ih godina 





Za ovaj lagani i brzi nail art, a opet lijep i jedinstven, trebat ćete bež lak, čipku, makaze i bezbojni lak. 

Komad čipkane trake možete kupiti u prodavnicama materijala, prodavnicama repromaerijala za nakit i to vrlo povoljno. A možda u kući već imate nešto što možete koristiti. Bitno je samo da čipka nema elastina. 
Prvo nokte nalakirajte bež lakom ili nekim drugim po vašem izboru. Ovo je moja najdraža boja u kombinaciji sa čipkom. 










Idući korak nije obavezan. Preko bež laka nanesite tanki sloj nekog sedefastog tako da dobije lijepi, blagi odsjaj. 


Dok se lak nije osušio u potpunosti, odsjecite komad čipke i naslonite na nokat da odmjerite koliko trebate još odsjeći. Odrežite ćoškove koji će ići na korijen nokta i pritisnite na lak. Čipka će se zalijepiti a vi makazicama odrežite višak koji prelazi preko nokta. Bitno je napomenuti da komad čipke ne treba biti knap, nego treba biti malo uže i kraće od nokta inače će zapinjati i smetati vam.


Kada završite sve nokte, prelakirajte 1-2 puta bezbojnim lakom i uživajte u svojim novim noktima.




08. 09. 2012.

Korzet sa moje mašine

Oduvijek sam htjela imati bar jedan lijep korzet ali nikada nisam našla nešto što mi se sviđalo ili nešto što nije preskupo. Iako sam ovaj materijal kupila da sašijem neku košuljicu, nisam baš bila sigurna da li ću znati. I sinula mi je ideja kako bih bio lijep korzet od ovog materijala. 






Šnitove za korzet sam našla u Burdi iz maja 1988. godine. Odnosno našla sam šnit za haljinu pa sam samo uzela one sa gornjeg dijela haljine. I nakon strpljivog rada i malo utrošenog materijala, imam korzet koji sam sama sašila. Možda i nije toliko lijep ali meni ja najljepši na svijetu! :)





07. 09. 2012.

Šta kada nokti požute?

 Često se dešava da nokti poprime žutu boju koja nije nimalo lijepa. Ako često lakirate nokte, naročito tamnim bojama ili ako ste pušač, žuti nokti mogu postati uobičajeni. Rješenje bi vjerovatno potražili na reklamama i od skupih kozmetičkih kuća. Zaista postoje proizvodi koji djelimično izbjele nokte, ali to je neznatno a proizvodi ipak koštaju. Jedini pravi način da se potpuno ukloni žutilo sa pločice jeste poliranjem noktiju. Ako ne znate ili niste sigurne kako to učiniti, pogledajte ovdje. Samo budite oprezne sa poliranjem jer ipak u tom procesu skidate jedan sloj nokta. Iako imam čvrste nokte, poliram ih tek jednom u dva mjeseca. Na slici iznad su moji nokti nakon oblikovanja i poliranja. Ako su vaši jako lomljivi i tanki, preporučila bih vam da izbjegavate poliranje. U tom slučaju, ako vam žuti nokti jako smetaju uvijek možete koristiti neke kozmetičke preparate za izbjeljivanje u vidu laka za nokte. No, bitnije od toga kako izbjeliti nokte jeste kako spriječiti da se to desi?!
Odgovor je da uvijek nanosite base coat - bazni lak. Bazni lak je još jedan od trikova kozmetičkih kuća. Navodno, čini da lak duže traje i štiti nokte ali ni to nije baš primjetno. Umjesto/kao bazni lak uvijek možete koristiti bezbojni lak. Sloj bezbojnog spriječit će tamniji lak da dopre direktno do nokta. I to je to! Velika tajna bijelih noktiju. Nekada umjesto običnog, bezbojnog laka ili baznog, nanesem lak za posvjetljivanje noktiju prije nanošenja tamnijih nijansi. Samo trebate znati da takvi lakovi čine da vaša manikura bude kratkotrajnija. Na slici ispod su moji nokti nakon mnogih tamnih i cvenih lakova, mada su znali biti i gori. Jednom su mi nokti poprimili pigment iz plavog laka, tako ne da sam imala žute nokte, imala sam plave. 



U principu požutjeli nokti i nisu toliko strašni osim ako ne volite nositi svijetle lakove ili francusku manikuru.

02. 09. 2012.

Neon leopard nail art



Potrebna vještina: 3/5
Naziv: Leopard nails
Inspirisana: Ljetnim neonskim bojama

Za ovaj nail art bit će vam potrebna dva laka u neonskim bojama (drečavim), te obični crni lak sa crtaćom četkicom. 
Prvo nalakirajte nokte bojom po želji u nekoliko slojeva, te sačekajte da se u potpunosti osuši. 



Zatim drugim lakom i običnom četkicom napravite potpuno nasumične šare na noktu različitih veličina. Samo ostavite prostor i za crne šare kojim ćete ih poslije uokviriti.
Nakon toga nastupa crni lak sa crtaćom četkicom. Vi možete odabrati i neku drugu boju, bitno je samo da bude tamnija od dvije prethodne. 
 Sitnim pokretima sa tankom četkom crtajte linijice oko šara. Nemojte cijelu šaru uokviriti ovim tamnijim, na mjestima po vašem izboru ostavite prazan prostor da bi šara više nalikovala na leopardovu. Ako vam je teško na ovaj način iscrtavati tamnije šare, možete to i jednostavnom linijom iz jednog poteza. Na taj način šare će biti "urednije". Ovaj sam put željela što otkačeniji izgled, tako da sam odabrale ove neuredne šare. 

 Nemojte se brinuti, niti puno nervirati kada vam šare ne budu onakve kakve ste vi željeli. To je uvijek nepredvidivo, svaka je različita. U tome i jeste čar nail arta što je svaki nokat drugačiji, svaki je nokat unikatan. Postoje mnoga riješenja za osobe koje nisu vješte poput naljepnica ili pečata. Ali najljepnice i pečati su identični za svaki nokat. Ovako dobijate potpuno novi efekat. I svaki naredni put kada budete radili leopard šare, svaki put bit će drugačije.
 Sretno. Ako imate bilo kakva pitanja, nedoumice ili nešto što vas zanima, što bi htjeli čitati, javite se. :)



01. 09. 2012.

Šta ruke i nokti govore o nama

Ruke su odraz čovjekovog karaktera, načina života ali i higijene. Jedan su od glavnog učesnika neverbalnog komuniciranja, zato je bitno da i žene i muškarci imaju lijepe i uredne ruke i nokte. Razumijem da pojedine žene ne vole duge nokte, ali i kratki nokti mogu lijepo izgledati i sa upadljivim i sa diskretnim lakovima.
Ono što ne mogu da razumijem jeste da jedna žena koja naizgled vodi računa o sebi, lijepo je obučena, ima lijepe cipele, frizuru, dozvoli sebi da joj nokti budu zapušteni i nenjegovani. Dama treba zaboraviti na nokte različite dužine, krvave i izgrižene zanoktice, zadebljanu kožicu, oguljeni lak a grickanje noktiju je nepotrebno spominjati. Kako nenjegovani nokti mogu narušiti naš izgled, tako mogu i nepravilno njegovani nokti. Loša i jeftina nadogradnja, gelirani nokti koji su izrasli i sl. 

Nekada davno pronašla sam tekst o noktima i o tome kako nokti otkrivaju naše karakterne osobine. 

"Izgled ruku, naročito izgled noktiju, precizno opisuje naš karakter ličnosti, želje i očekivanja. Ženske ruke, naročito, mogu da otkriju mnogo više nego što ste mislili.



Kratki, izgrickani nokti su znak nervoze. Žena koja ima ovakve nokte nije esteta, lako 'puca', teško se nosi sa stresnim situacijama, često se rasplače potpuno neočekivano, bez vidljivog razloga. Nije uvijek sigurna u sopstvene izbore i sklona je da druge krivi za promašaje. Ovakve žene su, po pravilu, rijetko kada ženstvene, ne vole tradicionalnu žensku ulogu i trude se da sa muškarcima budu drugari. U emotivnim odnosima su prilično nestabilne, nisu ni same sigurne da li bi željele zaštitu, ljubavnika ili 'gazdu'.
Kratki, uredni nokti otkrivaju ženu koja vodi računa o svom izgledu, njegovana je, uvijek uredna, ali ne prati trendove. Ovakve žene obično nokte mažu tamnijim, mirnijim nijansama ili se opredeljuju za francuski manikir, u situacijama kada žele da izgledaju 'službeno'. Mirne su i blage naravi, vrlo staložene i smirene, posvećene djeci i porodici. U emotivnim vezama kod njih nema tajni, vrlo su otvorene i iskrene, što zahtevaju i od svog partnera. Laž i prevaru teško praštaju, jer se vezi predaju u potpunosti. Ukoliko vaša partnerka odgovara ovom opisu nema razloga da brinete. Sa njom ste uvijek na sigurnom, ali vam, možda, može zasmetati njena inertnost. Jer, ima perioda kada je veoma povučena, zatvorena, kada ne želi da se druži sa ljudima niti da komunicira.
Dugački nokti, kažu stručnjaci, odlikuju žene koje su dame u pravom smislu te riječi. Dužina, ipak, zavisi od njihovog stila. Predugački svjedoče o ekstremnosti u svim životnim segmentima, dok su oni umjerene dužine znak da žena o sebi vodi računa i da je pouzdana. Žene sa dugim noktima ne vole sport, mnogo bolja zabava za njih je šoping, kafa sa prijateljicom ili večera u nekom lijepom restoranu. U ljubavi su vatrene, senzualne i čulne, ali često nisu pouzdane partnerke. Idu kuda ih srce vodi, vole izazove, uzbuđenja i često nisu u stanju da odole iskušenjima. Njih ćete pamtiti i kada odu i sećaćete ih se sa nostalgijom.
Vještački nokti. Stručnjaci kažu da su ovakve žene često površne, žele da budu neko drugi i rijetko kada sebe poznaju u potpunosti. Zbog toga, u najvećem broju slučajeva, ne staju samo na vještačkim noktima, već žele da i lice i telo koriguju plastičnom hirurgijom. Ipak, one su dobre prijateljice, vedrog duha i raspoloženja.
U ljubavi su vrlo posesivne, često imaju napade ljubomore i ljute se kada njihova nije posljednja.





Boje i oblici vaših noktiju
One sa četvrtastim noktima blage su prirode i uravnoteženog temperamenta, dok su one koje vole ovalne nokte pouzdane, vrijedne, dinamične, radoznale...



Lakiranje loktiju prava je ženska poslastica. Žena čiji su nokti obojeni u crno je divlja i vječiti buntovnik. Voli umjetnost, sve što nije konvencionalno i obično. Puna je energije i želje za akcijom. Voli da uči, da saznaje i da uvijek bude informisana.
Crvena boja laka za nokte otkriva vatrenu ženu, borca, senzualnu ljubavnicu, pouzdanog prijatelja. Ovakve žene se ne boje izazova, inteligentne su, efikasne, radoznale i nestrpljive.
Pastelne boje koriste nježnije, smirenije žene, kojima su porodica i dobrobit djece glavna težnja. One su uglavnom porodične žene, koje poslije udaje potpuno zapostave sopstvene potrebe. Dobre su domaćice i majke, dobri prijatelji koji će vam uvijek pružiti utjehu.
Bijeli nokti i francuski manikir otkrivaju inovativnu ženu koja brzo misli i reaguje. Ali, i ona je ipak samo žena, pa žudi za muškarcem pored koga će se osećati posebno."


Kako je u odijevanju potrebno pronaći svoj stil, tako se i u oblikovanju i lakiranju noktiju također trebate pronaći. Jedino pravilo koje trebate poštovati jeste da svi nokti budu iste dužine i da budu uredni. Oblik nokta i boju laka vi birate. 

Inače, u astrologiji, žena Blizanac je ta koja je prepoznatljiva po svojim njegovanim rukama i lijepim noktima.
  


16. 08. 2012.

Šivaća mašina u našoj maloj radionici

Drage moje, sigurno ste primijetile da je ovo ljeto blog bio neaktivan, što ne znači da je radionica također bila neaktivna. Bila sam zauzeta radom na šivaćoj mašini koju sam nabavila ovog ljeta. Sa vama želim podijeliti svoje prve uratke sa mašine i prve izrađene komade odjeće. :)