30. 04. 2015.

Tajne ljepote iz Zlatnog doba Hollywooda

Nedavno sam pronašla ovaj tekst i nekim tajnama i trikovima sam bila šokirana, stoga sam odlučila podijeliti ga sa vama. Neki trikovi su odlični, neke već koristim, dok ih ima i potpuno apsurdnih i užasavajućih.



Marilyn Monroe
Merlinki su šminkeri nanosili i do 5 različitih nijansi crvenog ruža u kombinaciji sa sjajilom kako bi joj usne izgledale veće i punije. Tamnije nijanse u uglove, a svjetlije karmine i sjajilo na sredinu usana.

Elizabeth Taylor
Taylor je utjelovila Cleopatru na filmskom platnu. Ali Elizabeth i Cleopatra imaju još nešto zajedničko. Obje su brijale lice. Trend brijanja lica mnogi pokušavaju vratiti. Navodno skida mrtve ćelije lica, kao i dlačice, zbog čega lice bude sjajno i glatko. 

Audrey Hepburn
Svi već znamo za savjete koje je Audrey podijelila sa ostatkom svijeta: Za atraktivne usne, govorite ljubazno. Za lijepe oči, pronađite ono što je dobro u ljudima...
Kako je zapravo uljepšavala oči? Nakon nanošenja maskare, iglom bi razdvajala trepavice tako da budu bujnije i ljepše. 

Greta Garbo
Greta je za postizanje teatralnog pogleda ispod tamnih sjena nanosila tanki sloj vazelina. Za naglašavanje očiju, umjesto olovke ili tuša koristila je mješavinu ugljena i vazelina.  

Mae West
Iako je kokosovo ulje tek nedavno postiglo veliku popularnost, Mae ga je još tridesetih godina koristila svakodnevno. Umjesto kreme, nanosila je kokosovo ulje za hidrataciju i mladalački sjaj kože.

Gloria Swanson

Gloria je smatrala da je najveća tajna ljepote – svježe i sirovo povrće. „Nanosim ga na lice i uvijek se pobrinem da ga ispravno i redovno konzumiram“, - izjavila je jednom prilikom. „Što se mene tiče, ne postoji proizvod za ljepotu kao što je sirovo povrće.“


  Vivien Leigh
Pune usne oduvijek su smatrane lijepima. Kako je Vivien bila nesigurna zbog svoje tanke donje usne, olovkom je crtala preko ruba kako bi imala iluziju punije usnice. 


Marlene Dietrich
Marlene je bilo poznata po raznim trikovima kojima se služila zarad ljepote. Ipak, najdalje je otišla kada je izvadila molare (kutnjaci, zubi broj 6, 7 i 8) kako bi njene jagodice bile naglašenije. Također je koristila hiruršku traku kako bi sebi zatezala lice.

Rita Hayworth
Ritina crvena griva je bila njen zaštitni znak, zato joj je uvijek posvećivala posebnu pažnju. Nakon pranja kose, nanosila je ulje i držala 15 minuta umotanu u peškiru. Nakon toga, ulje je ispitala toplom vodom i limunovim sokom.

Gloria Grahame
Gloria je bila nezadovoljna svojom gornjom usnom, smatrala je kako je previše tanka. Zbog toga je uvijek stavljala komadić vate ili maramice između zuba i gornje usne za puniji izgled. 

Bette Davis
Do danas, Bette je poznata po svom pogledu i očima. Njegovala ih je tako što je tokom noći držala kolutove krastavice na kapcima. Sa tamnim kolutovima borila se tako što je osim krastavice, tokom noći nanosila i vazelin ispod očiju.

Grace Kelly
Suprotno popularnom uvjerenju, konturisanje lica šminkom nije nova tehnika i nije je izumila Kim Kardashian. Princeza od Monaka koristila je rumenilo za definiranje jagodica tako što bi tamnijom nijansom osjenčila ispod samih jagodica. 

Sophia Loren
Sophia je slijepo pratila mediteransku dijetu što je značilo da je uvijek imala na dohvat ruke bocu maslinovog ulja. Sjaj i mekoću svoje kože postizala je tako da je namakala u toploj kupci sa nekoliko kapi maslinovog ulja. 

Carol Lombard
U toku njene karijere, preživjela je automobilsku nesreću iz koje je izašla sa zakrivljenim nosom. Prije nanošenja šminke, crtala je tanku bijelu liniju po sredini nosa jer je vjerovala da će to učiniti da izgleda pravilniji. Izgleda da je bila u pravu jer se ovaj trik i danas koristi. 

Ingrid Bergman
Ingrid je uvijek njegovala prirodniji izgled sa minimalno šminke. Njena tajna bila je to da je brijala centimetar kose sa vrha čela kako bi izgledalo što duže. 

Tekst u originalnoj verziji možete pronaći na ovoj stranici. Meni su najdraže tajne Marilyn Monroe (nijansiran ruž), Carol Lombard (linija duž nosa), Grace Kelly (konturisanje jagodica), te se i sama koristim istim tehnikama. Ono što mi se čini definitivno zanimljivim i što bi moglo biti korisno su savjeti Rite Hayworth (trik sa uljem i peškirom - jako korisno ako imate suhu kosu), zatim tehnike Mae West (kokosovo ulje), Sophie Loren (svemoguće maslinvo ulje) i Bette Davis (krastavci i vazelin na kapcima). Ono što me je najviše šokiralo jeste tajna Marlene Dietrich.

Nadam se da ste uživali u hollywoodskim tajnama i sjetite se: Nije zlato sve što sija. :)

29. 04. 2015.

Bijele pruge na noktima


Moram priznati da ni ja sama kada sam se suočila sa ovom situacijom, nisam znala kako da je riješim, niti šta se dešava. 

Prvo ja uopće nisam primijetila linije jer uvijek nosim lak, kada ga skinem ne obraćam previše pažnje i ponovo lakiram. Prvo što se desilo, nokti su mi se počeli jako listati i na kraju pucati. Tek tada sam obratila pažnju na ove bijele linijice koje su bile mnogo intenzivnije nego na fotografiji. 
Na internetu sam pronašla da se zapravo radi o nedostatku cinka. Ostali simptomi su u potpunosti odgovarali mojim: bijele linije, suha koža...


Kako se najviše cinka nalazi u mesu, džigerici a nisam baš veliki ljubitelj mesa, počela sam češće konzumirati jaja, u hrani koristiti tahin (jer navodno susam sadrži dosta cinka) i kupila sam u DM-u neki multivitamin koji sadrži cink.
Situacija se automatski počela popravljati. Između lakiranja primjećujem da su linije sve manje i tanje. Nokti su očvrsnuli, koža mi se više ne peruta. Inače, ništa strašno. Samo je bitno prepoznati problem i raditi na njegovom rješavanju.

I ne zaboravite, ljepota uvijek dolazi iznutra. :)

28. 04. 2015.

Kako vizuelno povećati/naglasiti usne šminkom

Ako ste neko ko ne volim sjajila, ruževe sa šljokicama, sjajem, bisernim odsjajem, imate male usne ili ih jednostavno želite naglasiti i posvetiti im malo više pažnje prilikom šminkanja, vjerujem da će vam ovaj post biti koristan.
Ovako se naravno nećete šminkati kada imate malo vremena, kada kasnite i sl. jer tada vam najmanje treba nijansiranje usana.


Prije nanošenja podloge i ostale šminke, hidratizirajte usne labelom, balzamom ili nevenovom kremom u tankom sloju. Dok završite ostatak lica, usne će upiti. Nipošto nemojte neposredno prije stavljanja karmina hidratizirati usne jer će vam se tako sve vrlo brzo razmazati.
Ukoliko ne nanosite podlogu, oko usana i na rubove usana stavite malo pudera u prahu ili transparentnog pudera u kamenu za matiranje.

Trebat ćete 2 olovke za usne i 2 karmina. Prva olovka treba biti najpribližnija prirodnoj boji usana. Druga olovka za nekoliko nijansi tamnija. Vaš je izbor da li će to biti neka roza nijansa kao što sam ja koristila ili neka smeđa nijansa. Jedan karmin također treba biti približan boji usana a drugi karmin sličan olovci broj 2, dakle nekoliko nijansi tamniji od prvog karmina.

Također ćete trebati neku vrstu iluminatora a možete koristiti i običnu bijelu ili neku svijetlu sjenu za oči.

Olovka broj 1 - Covergirl lip perfection 210 Seduction

Olovka broj 2 - Flormar No 229


Karmin broj 1 - Oriflame The One Rita's Pale Pink

Karmin broj 2 - Classics 247


Sada kada ste odabrali nijanse, pratite korake. 


1. Pripremili ste usne, prethodno ih hidratizirali.
2. Na rubove gornje usne i na linije koje vode od nosa do usne, nanesite malo iluminatora. Vrlo malo, diskretno. Dovoljno da reflektiraju svjetlost i privuku pažnju na gornju usnu koja je po prirodi uvijek manja od donje. 
3. Prvom olovkom obrubite usne kao što bi to inače učinili. Po liniji usana, nemojte baš ludovati i prelaziti rub. 
4. Popunite usne olovkom br. 1.
5. Olovkom broj 2 uokvirite unutarnje rubove usana.
6. Vrh gornje usne naglasite tamnijom olovkom. U ovom koraku možete malo preći rub usne. 
7. Osjenčite unutarnje rubove usana tamnijom olovkom (one koje ste u koraku 5 uokvirili). 
8. Na sredinu usana obilno nanesite karmin broj 1. 
9. U zadnjem koraku uzmite tamniji karmin i popunite rubove usana. Također ga lagano nanesite na samu ivicu gdje dolazi svjetliji karmin kako nijansiranje ne bi bilo baš toliko očito i kako bi se boje ljepše stopile. 




To bi na kraju trebalo ovako da izgleda. Sada se poigrajte sa nijansama olovaka i karmina koje imate kod kuće. :)


Ukoliko imate dodatnih pitanja, slobodno se javite. 


27. 04. 2015.

Vintage ljetno izdanje

S obzirom da dugo nisam pisala ili objavljivala bilo šta na blogu, odlučila sam sa vama podijeliti svoje sada već stare kreacije.

I bluzu i hlače sam ja kreirala i sašila.

Kao što se iz priloženog vidi, veliki sam ljubitelj tufnica. :)

Bluza je tanka, lagana i za ljetnu sezonu. Mislim da ide skoro uz sve, naročito uz moj ormar: bijelo, crveno, teget. Naročito mi je draga jer sam materijal dobila na poklon od drage prijateljice.

Hlače su jeans materijala, visokog struka. Mogu se nositi i u ostalim sezonama osim zimi jer je poprilično tanak jeans.






25. 04. 2015.

Tretman kose pivom

Uvijek sam imala lijepe i zdrave kovrdže sa kojima sam bila prezadovoljna i koje nisu zahtijevale neku posebnu njegu. Kada kosa ispuca, ošišam vrhove, koristim difuzer i to je bilo to.
Međutim, u zadnje dvije godine kovrdže su mi postale nedefinisane. Bile su lijepe samo dan kada operem kosu. Čim prespavam, lokne se pokvare i koristila sam enormne količine pjene da bih imala neki oblik. Koji je razlog, ne znam. Čak je ni u zadnje 2-3 godine nikako nisam peglala. Nikada je nisam farbala. Redovno sam je šišala, ali jednostavno to nije bila moja kosa. U martu sam otišla na šišanje i odsjekla sve što je bilo oštećeno ili rijetko. Godinama idem svojoj frizerki i nikada me nije iznevjerila, tako ni ovaj put. Napravila mi je lijep oblik ali čim sam je oprala, lokne su se izgubile. Koristila sam šampone i regeneratore za kovrdžavu kosu, kreme, pjene i difuzer. Ovo je moja kosa nekoliko dana poslije šišanja.



Kako sam ostala bez ideja i na preporuku svoje frizerke, odlučila sam probati pivu. Prije sam o tome čitala na Facebook stranici Kovrdžava kosa ali sam uvijek bila skeptična: Kako ću ja to, da li će da smrdi i sl. Po uputama koje sam pročitala na gore pomenutoj stranici, kupila sam pivo, otvorila da izlapi i pokrila plastičnom folijom. Čekala sam 5 dana da pivo izlapi prije nego sam probala. 

Ja koristim Sarajevsko pivo.


Nakon pranja posušila sam kosu u peškiru i zalila kosu i tjeme pivom. (Objašnjenje je da je zdravo i za tjeme, te da spriječava pojavu peruti.)  U tom trenutku kosa mi nije smrdila da pivu, samo se osjetio miris kvasca. Kosu sam prosušila fenom sa difuzerom, te sam stavila malo kreme za kovrdžavu kosu. Nakon sušenja, nije se više osjetio nikakav miris koji bi podsjećao na pivu. Ovo su moje kovrdže prvi put nakon korištenja pive. 




Ja sam prezadovoljna i od sada uvijek imam otvorenu pivu u frižideru. Razlozi zbog kojih preporučujem svim djevojkama kovrdžave kose:

  • Piva je posve prirodna i hranjiva. Ne šteti kosi.
  • Ne masti kosu i duže može biti čista (za razliku od ulja i krema). 
  • Lokne ostaju formirane i nakon spavanja, vezanja kose, nošenja šnale i sl. 
  • Jefino je a ima najbolji učinak.
  • Jednostavno.