21. 02. 2013.

Ogrlica-kragna





Kao što vidite na slici ispod, dobila sam gotovu bazu za ovu ogrlicu. Nisam razmišljala da bih mogla nešto ovakvo praviti, ali s obzirom da sam već bazu dobila na poklon, odlučila sam malo eksperimentisati sa perlama. Ovu sam bazu dobila iz Amerike, mislim da se kod nas ni u snu ne može naći da se kupi, ali se može sašiti na šivaćoj mašini. Mislim da ću upravo to i probati za narednu ogrlicu. 




Perlice i bisere raznih veličina sam imala od nekog starog nakita. Na ovoj ogrlici sam radila nekoliko dana, ne intenzivno naravno ali je utrošeno puno truda. Izgleda puno lakše nego što je zapravo. 



Nakon što sam prišila perlice po svojoj želji, našila sam ovaj bio koji je bio odvojen. Služi da prikrije ružne tragove konca, te ogrlici daje jednu lijepu čvrstinu.



16. 02. 2013.

Peplum top i suknja visokog struka

Peplum je još od prošle godine aktuelan, mislim da još uvijek nije izgubio na značaju. Čak i da nije moderan, divan je kroj jer lijepo ističe struk i sakriva nedostatke koji se kod većine žena nalazi u području stomaka. Stoji svim ženskim figurama i veličinama i jako je elegantan. Drago mi je da se u modu vraćaju lijepi, ženstveni i pristojni krojevi koji konačno laskaju ženskoj figuri i koji su namijenjeni ženama sa oblinama a ne dječačkim, premršavim tijelima. Svoj prvi, i za sada jedini peplum komad, sašila sam sebi po šnitu iz Burde 08/2012. Odabrala sam bež pamučni materijal sa elastinom. Za peplum bluzu i suknju klasičnog kroja trebala su mi 2,5 metra materijala, 1 metar postave te dva skrivena rajfešlusa.
Ova dva komada mogu se naravno nositi odvojeno i u kombinaciji sa drugim odjevnim predmetima, te se iskoristiti višestruko. Na ovom projektu sam radila neprestano 2,5 dana, ali se trud zaista isplatio. 


Mliječni lak



Iako volim lakove svih mogućih običnih i neobičnih boja, esencijalni lak koji svaka žena treba imati jeste bijeli mliječni lak. Mliječni lak je lak koji ne ostavlja u potpunosti bijeli, mat trag na noktu, već noktu da bjelinu i sjaj ali je nokat i dalje vidljiv ispod laka. Idealan je za francusku manikuru, kao podloga za različite ukrase ili za jednobojne nokte. Rukama daje eleganciju, nokti izgledaju prirodni ali uredni. Ovakve lakove teško je pronaći, prvo zato što ih većina nije mat ili su previše bijeli pa na noktu izgledaju kao kreč bijeli lak. Nekim čudom sam uspiela pronaći dva ovakva laka. Prvi She a drugi Oriflame, i oba su pristupačna. Lak bredna She je oko 5 km, a Oriflame lak+karmin, koštao oko 9 km. Oriflame na slici djeluje roskasto, ali je na noktu bijel. Oba su jako dobra, brzo se suše i dugotrajni su. Mliječni bijeli lak možete i sami napraviti. U bezbojni lak stavite nekoliko kapi kreč bijelog laka. Dobit ćete sličan lak koji na noktu djeluje isto, međutim bezbojni lakovi su po svojoj teksturi dosta drugačiji od ostalih lakova pa će ovom laku trebati puno više vremena da se osuši na noktu. Nokti na slici nalakirani su lakom iz Oriflamea, mada su oba prilično ista.