09. 08. 2015.

Napravite željenu nijansu laka za nokte

Volim razne boje i nijanse, te znam biti poprilično izbirljiva pri odabiru karmina i lakova za nokte. Nekada želim određenu nijansu, ali je najčešće ne pronađem. Sinoć nisam više znala kojom bojom da nalakiram nokte, željela sam nešto ljetno, dovoljno veselo ali da nije puno nametljivo i da se može lijepo kombinovati sa ostalim bojama. Uzela sam bočicu u kojoj je prethodno bio mliječno bijeli lak, dodala nekoliko lakova, promiješala i dobila savršenu nijansu. Na fotografiji imam dva sloja laka. 
U već postojeći mliječno bijeli lak, dodala sam malo kreč bijelog laka jer nisam željela da mi novi lak bude transparentan, nego intenzivnije boje. 
Zatim sam dodala dvije nijanse žutog laka, Sally Hansen Lightening i China Glaze Sun Worshiper da lak bude svijetliji i veseliji. Za dozu breskvaste nijanse, Covergirl Juicy Orange. Željela sam također da nijansa bude topla i da ima rozog pigmenta u sebi, ali da ne vuče previše na roze nijanse. Zato sam dodala malo jarkocrvenog laka i pink, Orkide 228 i Orkide 274.


Na kraju to izgleda ovako. Malo sam bočicu uprljala okolo i unutra izgleda kao da se boje nisu promiješale dobro. Boje je vrlo brzo i bez puno mućkanja pomiješaju, samo su tako obojile bočicu.

















Od blica izgleda malo svjetlije. Meni se jako dopada, ima visoki sjaj i jako je teško definisati nijansu, tako da mi ide uz sve boje. Mislim da se odlično slaže sa narandžastom, bojom breskve, žutom, nekim nijansama roze, mint zelenom, teget...


Nadam se da ćete i vi napraviti neku svoju željenu nijansu laka ili se jednostavno poigrati sa svojom zalihom lakova. Ukoliko se odlučite na to, trebate imati na umu nekoliko stvari:

1. Bočica laka koja će vam biti baza za miješanje nijansi, treba biti do pola prazna, ili bar 1/3 zbog praktičnih razloga. Tako imate više mjesta za dodavanje drugih lakova. Vrlo lako se može bočica prepuniti, pa kada još stavite četkicu, boja prekipi iz bočice. Zato je bolje imati više prostora. A vi čak možete koristiti potpuno praznu bočicu, pa u nju dodati sve nijanse.

2. Najbolje je kao bazu za miješanje koristiti bijeli, mliječno bijeli ili bezbojni lak, ovisno o laku kakav želite dobiti. Sa bejzbojnim će biti potpuno transparentan, sa mliječnim će se manje primijetiti pigment na noktu, a sa bijelim, lak će biti jako intenzivan.

3. Nemojte dodavati puno boje odjednom, promućkajte sve, pa ocijenite koliko još trebate. Bolje je postepeno dodavati.

4. Ako u bočici imate metalnu kuglicu, bit će vam lakše pomiješati boje.

5. Počnite sa mat lakovima ili lakovima sa blagim bisernim sjajem. Šljokice pokvare cijeli lak.

6. Lakove dodajte tako što ćete sa četkice nakapati nekoliko kapi u bočicu.

7. Trebali biste poznavati boje, koje su osnovne, kako se miješanju, kombinuju, kako dobiti neku boju.

8. Nemojte napraviti nered. :) Lak je skoro nemoguće ukloniti sa tkanina. Pripremite površinu za igranje.

Jeste li ikada prije miješali boje? Imate li neki savjet koji sam preskočila ili možda ne znam?
Ako probate, javite nam se sa fotkom. Voljela bih vidjeti kakve ste nijanse dobili.